Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
PRIJE 29 GODINA OSLOBOĐENO CIJELO PODRUČJE

Najljepši poklon 123. brigade Požeštini za Božić

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Poduzetnici još mogu ostvariti potpore za novozaposlene u 2019. i 2020. godini

Najljepši poklon Požežanima i Požeštini za Božić 1991. godine poklonila je 123. brigada HV-a oslobodivši cijelo područje općine Slavonska Požega. Umirovljeni bojnik Mario Kalan prisjetio se koje su aktivnosti prethodile oslobađanju.

MEĐU RIJETKIMA U SLAVONIJI Nastavljen rast broja djece: “To je izuzetno važan pokazatelj”

Vojne akcije

U tijeku je bila operacija “Papuk 91”, nastavljena je akcijama kodnog imena “Lanište” 18. prosinca u kojoj je život izgubio Marko Garić, dok je u akciji “Prkos” 21. prosinca život izgubio Jozo Jelić, a nekolicina branitelja je ranjena. Napadnom akcijom pod nazivom “Pecaljka” od 23. do 25. prosinca oslobođeni su Kamenska i Mijači.

Odmah nakon Božića, 26. prosinca, operacija “Papuk 91” na zapadnoslavonsko bojištu je nastavljena. Požeška 123. brigada u svom području djelovanja u napadnoj akciji kodnog naziva “Velebit” oslobađa značajno neprijateljsko uporište Bučje, u kojem su neprijateljske snage osnovale prvi logor na području RH još u kolovozu 1991. U to vrijeme 123. brigada imala je četiri pješačke bojne u operativnom djelovanju i petu bojnu u osnivanju, sa svim službama potpore brigade.

BROJ ZAPOSLENIH U STALNOM PORASTU U pet godina registrirano 350 radnih mjesta

Prema knjizi general pukovnika Miljenka Crnjca, cilj akcije bio je protjerivanje neprijatelja i oslobađanje šireg područja Bučja te spajanje sa snagama HV-a koje su nastupale iz smjera Pakraca, odnosno Daruvara. “Bučje je oslobođeno brzim prodorom naših snaga, nakon što smo bez nekog većeg napora razbili neprijateljski otpor i nakon što smo često dolazili u sukobe s dijelovima i grupicama njihove raspadnute vojske i četnika, koji su pljačkajući nalijetali na naše snage, jer nisu vjerovali da smo tako brzo zavladali ovim prostorom. Nakon oslobađanja prostora oko Bučja krenuli smo u spajanje sa snagama 127. brigade koja je dolazila iz smjera Pakraca, odnosno Kusonja”, napisao je Crnjac.

Povijesni susret

Povijesni susret i spajanje snaga 123. i 127. brigade HV-a, koje je vodio današnji stožerni brigadir u mirovini Renato Romić, dogodilo se 26. prosinca 1991. u selu Ožegovcima, čime su hrvatske snage ovladale cjelokupnom komunikacijom Požega – Kamensko – Pakrac.

ODRŽANA SVEČANOST Prijam za brončane rukometašice

Oslobađanje cijele bivše općine Slavonska Požega bilo je najveći blagdanski dar tom kraju.