Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Započela provedba projekta uspostave Regionalnog centra kompetentnosti

Najsuvremenija znanja u području poljoprivrede uz više praktičnog rada

Foto: Požeško-slavonska županija
S početne konferencije gotovo 50 milijuna kuna vrijednog projekta uspostave Panonike, koji se u cijelosti financira iz Europskog socijalnog fonda, a jedan od partnera je i Požeško-slavonska županija

U Požegi je održana početna konferencija gotovo 50 milijuna kuna vrijednog projekta uspostave Regionalnog centra kompetentnosti Panonika, koji se u cijelosti financira iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je požeška Poljoprivredno-prehrambena škola, a jedan od partnera i Požeško–slavonska županija.

PROGRAM RURALNOG RAZVOJA Za projekte vrijedne 34 milijuna kuna potpore 17 milijuna

Regionalni centar Panonika prepoznat je u Hrvatskoj kao centar izvrsnosti u kojem korisnici stječu najsuvremenija znanja u području poljoprivrede, primjenjiva u praksi i utječu na tehničko-tehnološki razvoj poljoprivredne proizvodnje, opću konkurentnost poljoprivrednih gospodarstava, razvoj ekološke proizvodnje, kontinentalni agroturizam i ruralni razvoj.

Uvode novitete

– Naša škola upravo je navršila 136 godina. Ona uživa velik uspjeh u Požeštini i Hrvatskoj kao priznato učilište i uzorno gospodarstvo koje se prostire na 120 hektara zemlje. Ovim projektom planiramo modernizirati postojeće obrazovne programe i uvesti nove standarde, kvalifikacije i kurikulume za zanimanje agroprocesnog tehničara – kazala je ravnateljica škole Marija Mršo Rajić.

PROJEKT VRIJEDAN 13,8 MILIJUNA KUNA Putničko pristanište spremno čeka kruzere

Ključne novine koje centar želi uvesti u redovno strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, uključujući i obrazovanje odraslih s invaliditetom te učenika s teškoćama, je povećanje praktične nastave i učenja temeljenog na radu i povezanost s poduzetništvom. Cilj je pridonijeti povećanju konkurentnosti poljoprivrede pružanjem znanja zasnovanog na suvremenim tehnologijama i metodama uzgoja, obrade i plasmana proizvoda.

Važnost poljoprivrede

– Otkako sam prije osam godina postao župan, ukazujem na važnost poljoprivrede i pomaganja našim poljoprivrednicima. Upravo zato je važna poljoprivredna škola. Cilj ovoga projekta nisu profesori i imati školu, nego je cilj stvoriti, pripremiti, organizirati i naučiti mlade ljude koji će sutra biti dobri voditelji svojih OPG-ova ili nekih drugih institucija – rekao je župan Alojz Tomašević.

Jedinstveni projekt Osječko-baranjske županije, ove godine još veće pogodnosti Uz potporu Županije, stambeni krediti bez kamata, a iseljavanje se smanjuje

Ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac pozvala je okupljene da iskoriste svoje znanje u realizaciji složenih projektnih aktivnosti, poželjevši im uspješan daljnji nastavak rada.