Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Virska noć okupila Virane i prijatelje otoka Vira

Najveća virska fešta i proslava otkupa otoka iz 1908. godine

Foto: Općina Vir
Krcata virska riva na najvećoj virskoj fešti. Posjetitelji su uživali u koncertu Domenice, Zse Zse i Damira Kedže te spektakularnom vatrometu

Više od 250 uzvanika, gostiju, poslovnih partnera i prijatelja otoka Vira ispunilo je 13. kolovoza terasu restorana Kotarina na svečanom domjenku u povodu tradicionalne Virske noći. Dočekali su ih direktori, pročelnici i djelatnici općinskog i komunalnog sustava, a došli su i Virani svih adresa – iz Osijeka, Zagreba, Rijeke, Zadra ili Splita.

Dobri turistički rezultati Od početka godine na Viru 1,8 milijuna noćenja

Bio je to tek početak proslave 111-godišnjice otkupa otoka i podsjećanje na duh otvorenosti, prijateljstva i slobodarskih težnji začetih 1908. godine kada je 89 virskih obitelji steklo vlasništvo nad zemljom i otokom, izvijestili su s Vira te istaknuli da je ovo bila 12. uzastopna proslava Virske noći u ambijentu koji se prepričava poput najljepših uspomena s otoka.

Također tradicionalno načelnik Općine Vir Kristijan Kapović u društvu s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem obratio se, kako izvještavaju s Vira, posjetiteljima Virske noći s bine na kojoj su četiri sata sve Virane i virske goste zabavljali Domenica, Damir Kedžo i Zsa Zsa. Načelnik Kapović zahvalio je tako svima na dolasku i lijepoj atmosferi Virske noći te mlade pjevače predstavio kao one koji će u budućnosti obilježiti hrvatsku estradu. Gradonačelnik Bandić, koji je na otok došao u društvu počasnog građanina Vira, brigadira Miodraga Deme, na Virskoj noći sudjeluje od prvog njezina izdanja, a poruku je, kako navode s Vira, uputio Viranima i stanovnicima glavnog grada Republike Hrvatske.

U općini zadovoljni turističkim rezultatima, prvi put više od 900.000 noćenja u jednom mjesecu Vir u srpnju drugi po noćenjima u Hrvatskoj, bolji je bio samo Rovinj

Osim uživanja u Virskoj noći, gradonačelnik Bandić tako je svojim Zagrepčankama i Zagrepčanima poručio da se na otoku zadrže još dva tjedna kako bi se vratili u ispeglani i uređeni Zagreb. Nakon nastupa Domenice, Kedže i spektakularnog vatrometa koji je po običaju počeo točno u ponoć, na pozornicu se popela Zsa Zsa sa svojim bendom pa je zabava nastavljena do sitnijih noćnih sati.

Program Virskog ljeta još ni izdaleka nije došao do vrhunca jer nakon Virske noći uživalo se u koncertima Lidije Bačić, hrvatskom finalu međunarodnih City Games, klapskoj Virskoj terci, koncertu Đanija Maršana i klape Puntamika, a tek dolazi Virska fešta i Dan Općine Vir uz nastup Tomislava Bralića i klape Intrade (29. kolovoza), grupa Magazin (31. kolovoza), Tonči Huljić & Madre Badessa (7. rujna) te za kraj Ivan Zak (14. rujna). Virsku noć kao i sve druge događaje na manifestaciji Virsko ljeto organizirala je destinacijska kompanija Vir turizam uz sudjelovanje virske Turističke zajednice te uz sponzorstvo Općine Vir, izvijestili su s Vira.

Deveto izdanje festivala mladih pjevačica i pjevača amatera Pobjednici Vir festa kaštelansko-solinski duo Lana Rubelj i Roko Sedlar Završnica boćarskog Kupa Zadarske županije u disciplini krug Virski boćari nisu uspjeli obraniti lanjski uspjeh