Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Velika obljetnica – 70 godina gradskog muzeja

Nakon 41 godinu u bjelovarskom muzeju izložena Meštrovićeva djela

Foto: Grad Bjelovar
Gradonačelnik Dario Hrebak na otvorenju izložbe Ivana Meštrovića uz ravnatelja muzeja i članove benda Zayn

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana muzeja bilo je iznimno posebno za bjelovarski Gradski muzej koji je ujedno proslavio 70. obljetnicu postojanja. Tom su prilikom u muzeju, nakon 41 godine, ponovno izloženi radovi jednog od najutjecajnijih hrvatskih umjetnika – Ivana Meštrovića.

'Svijetle pruge' Na likovnoj radionici na otvorenome u izradi tri nove velike drvene skulpture

Također, prvi put je održana i multimedijska izložba Monolit, gdje su okupljeni imali priliku prisustvovati audio-vizualnoj izložbi sa zajedničkom temom razvoja čovjeka kroz povijest, a zatim i koncertu bjelovarskog instrumentalnog rock-benda Zayn. Čitavu manifestaciju zajedničkim su snagama organizirali ravnatelj bjelovarskog Gradskog muzeja Milan Pavlović i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Obilježavanje ovih obljetnica započelo je otvorenjem izložbe skulptura, crteža i litografije Ivana Meštrovića u Galeriji Naste Rojc uz veliki broj posjetitelja.

– Prilika je ovo da se uživa u dva događaja. Osim što se slavi osnivanje našeg muzeja Bjelovar, ujedno imamo mogućnosti vidjeti impozantni opus Ivana Meštrovića, ali i cijeli set događanja koji će obilježiti proslavu rođendana bjelovarskog muzeja – poručio je gradonačelnik Hrebak.

Prilikom otvorenja ravnatelj muzeja, Milan Pavlović, pojasnio je koja je poveznica između proslave 39. Međunarodnog dana muzeja i 70. rođendana Gradskog muzeja Bjelovar. – Na Međunarodni dan muzeja otvara se izložba Ivana Meštrovića, koja se sastoji od predstavljanja skulptura, crteža i mape litografija. Izložba će trajati 3 mjeseca i gotovo svaki dan biti dostupna posjetiteljima, a dan zatvaranja izložbe preklopit će se s 10. kolovozom – danom kada je 1949. godine i osnovan muzej – poručio je Pavlović.

Bivši učenički dom postat će studentski dom sa smještajem za 60 osoba Gradonačelnik Hrebak i župan Bajs potpisali Sporazum o suradnji na projektu Studentskog doma Bjelovar bi mogao postati studentski grad već u sljedećih godinu dana

Veliko iznenađenje izložbe bio je Mate Meštrović, umjetnikov sin, koji je prisutnima ispričao ponešto o svome ocu. Što se pak drugog dijela manifestacije tiče – izložbe „Monolit – Retrospektiva postojanja“, koja je nastala u suradnji benda Zayn, Gradskog muzeja Bjelovar i Bjelovarskog kazališta, prvi je to multimedijski projekt u kojem se spajaju tradicija i urbana kultura, a sastoji se od audio-vizualne izložbe i koncerta.

– Htjeli smo obogatiti sadržaj da ne bude samo tradicionalno, već da se poveže s modernim. Izložba je urbana, alternativna, da se i ta kulturna scena grada poveže s tradicijom – istaknuo je Marko Dragičević, gitarist benda, istaknuo je kako je cilj izložbe biti dio novog, modernog Bjelovara, a isto tako poslužiti kao inspiracija drugim kreativcima.

Inače, manje je poznato da je prije otvorenja Gradskog muzeja Bjelovar postojalo nekoliko privatnih zbirki. One kolekcionara Heinricha Kamera, službenika Austrougarskih željeznica koji je često mijenjao mjesta boravka, najdulje službujući u Koruškoj dok se nije trajno nastanio u Bjelovaru, te Ivana Barešića, građevinskog poduzetnika i glazbenika, skupljača starina i počasnog konzervatora za grad i kotar Bjelovar, koji je svoju privatnu zbirku javnosti otvorio 15. studenoga 1953. godine.

Uređeno i posloženo po pravilima Bjelovarski buvljak otišao iz strogog centra grada na mjesto “stare plinare” Održana početna konferencija projekta vrijednoga gotovo 14 milijuna kuna Bjelovar, Bubamara, Ciciban, Osmijeh i Pinokio postali su “Vrtići po želji roditelja”