Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Energetska obnova Doma zdravlja Petrinja

Nakon obnove ušteda na grijanju čak 60 %, uz manje CO2 u zraku

1/2
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
Obnova Doma zdravlja Petrinja u Ulici Radoslava Lopašića 1a, 1b, 1c u Petrinji stajala je 2,871 milijun kuna, od čega je EU sufinancirala 1,684 milijuna. Nakon obnove zgrada je iz energetskog razreda F prešla u razred C

Energetske obnove petrinjske i glinske zgrade Doma zdravlja Petrinja pred samim su završetkom. Obnovu objekata sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Gradnja Središnjeg paviljona sisačke Opće bolnice Radovi gotovi do kraja godine, prvi pacijenti očekuju se u veljači

Sufinancirala EU

Tako je energetski obnovljena zgrada Doma zdravlja Petrinja na adresi Ulica Radoslava Lopašića 1a, 1b, 1c. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija u razdoblju 2014. – 2020. godina.

– U sklopu projektnih aktivnosti izrađen je glavni projekt, radovi, nadzor, upravljanje i administracija, promidžba i vidljivost te završni energetski certifikat. Sve to sufinancirano je u iznosu od 60-80% bespovratnim sredstvima. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,871.487,97 kuna, a dio koji je Europska unija sufinancirala iz Fonda iznosi 1,684.243,17 kuna. Ostatak potrebnih sredstava osigurao je Dom zdravlja Petrinja iz sredstava kredita HBOR-a – rekao je Zdenko Matijašec, ravnatelj Doma zdravlja u Petrinji osvrnuvši se i na postignute mjere energetske učinkovitosti.

Spomendan na prvu žrtvu Domovinskog rata s područja Petrinje 29 godina od okrutnog ubojstva mlade Josipe Kožić

– Projektom je osigurano povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjena vanjske stolarije, ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja i poboljšanje postojećeg, zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom, uvođenje sustava automatizacije i upravljanja zgradom, uvođenje sustava daljinskog očitanja potrošnje energije i vode te sustava kontrolnih mjerila energenata i vode – dodaje Matijašec.

Projektom je osigurana ušteda u potrošnji toplinske energije za grijanje od čak 66,08 posto, ušteda primarne energije za 56,44%, a smanjena je i štetna emisija CO2 za 58,62%. Također, korisnicima zgrade odsad će boravak u njoj biti znatno ugodniji. Izrađen je i završni energetski certifikat kojim je potvrđen prijelaz iz energetskog razreda F u razred C.

Projekt energetske obnove zgrade Doma zdravlja Petrinja, ispostava Glina, u Vukovarskoj 41 vrijedan je 1,102.878,06 kuna, iz EU osigurano je 696.864,54 kune, a ostatak je izdvojio Dom zdravlja Petrinja iz sredstava kredita HBOR-a.

PISMO edukacija Uručene nagrade najboljima za izradu videoigre šaha

Velika ušteda

Ušteda u potrošnji toplinske energije za grijanje na ovom objektu iznosi 61,05%, ušteda primarne energije 35,94%, a smanjit će se i štetne emisije CO2 u postotku od 39,41. Zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred B.