Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Gradnja Središnjeg paviljona sisačke Opće bolnice

Radovi gotovi do kraja godine, prvi pacijenti očekuju se u veljači

1/3
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Na gradilištu radi konstantno stotinjak radnika te je veći dio instalacija postavljen. Ugrađena su i dizala, a izvedeno je i 65% ugovorenih radova na uređenju okoliša

– Radovi napreduju, nisu stali ni za vrijeme prvog vala korone. Bili su možda malo manjeg intenziteta. Rok za dovršetak je kraj godine pa se nadamo prije Božića imati potpuno dovršeni objekt – rekao je župan Ivo Žinić, komentirajući radove na središnjem paviljonu sisačke bolnice.

Spomendan na prvu žrtvu Domovinskog rata s područja Petrinje 29 godina od okrutnog ubojstva mlade Josipe Kožić

Pregled na jednom mjestu

Radovi su se odužili zbog problema s iskopom građevinske jame, pri samom početku radova, no sada teku bez zadrške. Tehnički pregled očekuje se u siječnju, a prvi pacijenti u veljači.

Središnji paviljon je bolnička zgrada s oko 8400 četvornih metara neto bolničkog prostora s podrumom i pet katova u koji će se smjestiti Objedinjeni hitni bolnički prijam (OHB), dnevna bolnica, laboratoriji i hemodijaliza te će cijeli kompleks biti povezan zatvorenim hodnicima s novom internom i zgradom kirurgije.

– Tako će se znatno poboljšati zbrinjavanje hitnih bolesnika. OHB, a koji mi za sada nemamo, središnje je mjesto za prijam, obradu i definitivno zbrinjavanje hitnih bolesnika bez obzira na uputnu dijagnozu. Nakon brze trijaže kojom će se odrediti brzina hitnosti, obavit će se dijagnostička obrada u laboratoriju i odjelu radiologije, potrebni specijalistički pregledi, ali sada bez dugotrajnoga obilaska između pojedinih bolničkih zgrada što je stvaralo neugodu i bolesnicima i osoblju. Nakon postavljanja kliničke dijagnoze nastavit će se liječenje u istoj zgradi u prostorima dnevne bolnice – objašnjava ravnatelj sisačke Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ dr. Tomislav Dujmenović.

Bespovratne potpore 41 milijun kuna za poduzetnike, općine, gradove, ustanove...

Trenutačno se na zgradi postavljaju instalacije i strojarska oprema te traju fasaderski radovi.

Na gradilištu je konstantno stotinjak radnika, 95 posto poslova na unutarnjim razvodima vodovoda i kanalizacije je gotovo, kao i 95 posto radova na unutarnjim instalacijama, dok je u tijeku izvođenje razvoda hidrantske mreže. Između ostalog, na gradilište je dopremljen i agregat te slijedi ugradnja u postojeći objekt jer se postojeći agregat zamjenjuje novim, veće snage. Završeno je žbukanje, ugrađena su sva četiri dizala na objektu.

Pri samom kraju radova uklonit će se postojeći objekt hemodijalize i na njegovu mjestu uredit će se okoliš, pristupna prometnica do ulaza u Hitnu medicinsku pomoć i nadstrešnica na toj (istočnoj) strani objekta.

Nastavlja se uređenje školskih igrališta u nadležnosti Županije Kod sisačke Gimnazije sada se može igrati košarka, nogomet, rukomet, odbojka...

Suvremeni uvjeti

– Gradnja središnjeg paviljona veliki je dobitak za sve bolesnike koji će dolaziti i koji će se liječiti u našoj bolnici, ali isto tako ćemo znatno poboljšati uvjete rada naših liječnika, medicinskih sestra i tehničara te drugog osoblja. Naši djelatnici radit će u novim suvremenim prostorima koji će u isto vrijeme biti opremljeni najmodernijom opremom i uređajima – dodao je dr. Dujmenović.