Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Nastavlja se ulaganje

Nakon ultrazvuka nabavljen novi visokosofisticirani rendgenski uređaj

Novi rendgenski uređaj u Općoj bolnici Dubrovnik vrijedan je 1,4 milijuna kuna
1/2
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Novi uređaj i nova digitalna tehnologija, koja omogućava istovremenu ekspoziciju i prikazivanje slike, omogućit će jednostavnije detektiranje bolesti s kvalitetnijom slikom, ali i manjom dozom zračenja.

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom te pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Jelenom Dadić obišli su novi rendgenski uređaj u Općoj bolnici Dubrovnik vrijedan 1,4 milijuna kuna, koji je financirala Dubrovačko-neretvanska županija.

Novi respiratori s monitorima za nadzor vitalnih funkcija poslužit će za potrebe Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Nastavljaju se ulaganja koja slijede zdravstvene potrebe Opća bolnica Dubrovnik uz pomoć Grada nabavila još četiri nova respiratora

Dobroslavić je ovom prigodom istaknuo kako je ovo samo nastavak županijskog ulaganja u Opću bolnicu Dubrovnik, a podsjetio je kako je krajem lipnja Županija osigurala sredstva i za još jedan visokokvalitetni ultrazvučni uređaj i to više od 800 tisuća kuna.

Energetska obnova

– Veliko mi je zadovoljstvo što danas predstavljamo jedan od dva nova uređaja koje je financirala Županija na inicijativu voditeljice Odjela za radiologiju dr. Vilme Kosović. Ove godine ćemo ukupno izdvojiti oko 25 milijuna kuna, uz redovna sredstva tu su i ova dva uređaja, a tu su i sredstva za koronavirus, sredstva za sufinanciranje stanovanja djelatnika bolnice. U tijeku je i projekt dnevne bolnice, dijelom u Metkoviću, dijelom u Dubrovniku, ukupne vrijednosti 50 milijuna kuna. Zgrada se u Metkoviću radi, a nabava uređaja je u tijeku. Moram još spomenuti da smo zajedno s DUNEA-om prijavili bolnicu na projekt za oporavak i otpornost za koje Europska unija daje bespovratna sredstva. To je veliki projekt energetske obnove Opće bolnice Dubrovnik i uređenja određenih odjela, odnosno petog i šestog kata. Nadamo se da ćemo dobiti taj projekt – rekao je Dobroslavić.

Ravnatelj OB-a Dubrovnik Marijo Bekić zahvalio je Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja je uložila 2,3 milijuna kuna za ova dva visokosofisticirana dijagnostička uređaja. 

Župan Nikola Dobroslavić u pratnji gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana obišao je radove na gradnji objekta GRADNJA OBJEKTA Metković će dobiti dnevnu bolnicu u listopadu 2021.

– Nema boljih i modernijih uređaja u toj kategoriji. Mi imamo još rendgenskih uređaja tako da djelatnici odjela imaju na čemu raditi. Nema obrade pacijenata u bolničkom sustavu bez dijagnostike, a upravo najveći dio dijagnostike je radiološka. Očekujemo i nabavu novog uređaja za koronarografiju, što će upotpuniti radiološki odjel koji je dobio unutar godina dana nekoliko vrijednih uređaja. Ovim smo zaokružili priču koja je počela nabavom digitalnog mamografa prije dvije godine – napomenuo je Bekić.

Bolja usluga

Voditeljica Odjela za radiologiju dr. Vilma Kosović istaknula je kako ovaj digitalni rendgenski uređaj znači izuzetan tehnološki iskorak za rad tog odjela, ali i čitavog OB-a Dubrovnik.

U tijeku je provedba projekta energetske obnove zgrade 29 GODINA NAKON POČETKA RATA Obnova bolnice koja je bila na prvoj crti bojišnice

– Riječ o novoj digitalnoj tehnici koja će ubrzati dijagnostiku, kvalitetu slike, ali i točnost dijagnostičke informacije. Radi se o digitalnoj tehnici pri čemu se istovremeno s ekspozicijom prikazuje i slika na samom ekranu monitora te se ubrzava dijagnostika, poboljšava se kvaliteta slike, a samim time i točnost dijagnostičke informacije. Novi uređaj će omogućiti jednostavnije detektiranje bolesti s kvalitetnijom slikom, ali i manjom dozom zračenja pa će svi pacijenti koji dolaze s uputnicom liječnika primarne zdravstvene medicine dobiti bolju uslugu snimanja pluća, kostiju, abdomena – rekla je Kosović.