Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Čuvari tradicije

Narodna nošnja Požeštine i Biškupaca u riječi i slici

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
deja je bila prikazati bogato preslojavanje tradicijske odjeće požeškoga kraja, s naglaskom na Biškupce, čiji stanovnici Šijaci neumorno čuvaju, promiču i mlađim naraštajima prenose ljubav prema zavičaju. U tome vrlo važnu ulogu ima KUD Šijaci iz Biškupaca

U požeškom Gradskom muzeju predstavljen je priručnik za rekonstrukciju i izradu narodnih nošnji Požeštine, točnije sela Biškupci i okolice, autorice Dubravke Matoković. Knjiga je nastala na temelju višegodišnjih stručnih istraživanja koja su vođena na području prigorskog dijela Papuka, odnosno potplaninskih sela Požeštine.

Požega među top 10 gradova u Hrvatskoj Za poticanje poduzetništva 300.000 kuna

Ideja je bila prikazati bogato preslojavanje tradicijske odjeće požeškoga kraja, s naglaskom na Biškupce, čiji stanovnici Šijaci neumorno čuvaju, promiču i mlađim naraštajima prenose ljubav prema zavičaju. U tome vrlo važnu ulogu ima KUD Šijaci iz Biškupaca.

– Najviše podataka prikupljeno je tijekom zajedničkog istraživanja s muzejskom savjetnicom Vesnom Kolić Klikić u sklopu velikog projekta o ženskim i muškim narodnim nošnjama zapadne Slavonije, kada smo, istražujući po požeškim selima, među kojima je bilo i selo Biškupci, došli do novih spoznaja. Time su se proširila i nadopunila neka ranija saznanja o tradicijskom odijevanju Požeštine – rekla je autorica Dubravka Matoković.

Najvažniji požeški projekt u protekloj godini opravdao očekivanja Poduzetnički inkubator dom je brojnih mladih poduzetnika sa širokim spektrom usluga i radi punom parom