Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Župan Blaženko Boban na tradicionalnom prijmu za predstavnike medija

Nastavlja se projekt Tu je tvoj dom, gradit će se tunel kroz Kozjak, slijedi natječaj za Lećevicu...

1/3
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Splitsko-dalmatinski župan na druženju s novinarima istaknuo je sve što je učinjeno u godini na izmaku te iznio brojne planove za 2020.

– Želim vam zahvaliti od srca na medijskom praćenju u 2019., kako u pozitivnom tako i u kritičkom segmentu. Meni je kritika koju sam prepoznao kao konstruktivnu oduvijek bila poticaj, za boljitak stanovnika Splitsko-dalmatinske županije – obratio se Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, novinarima koje je ugostio na tradicionalnom božićnom primanju. Kraj godine prigoda je kada se zbrajaju računi i podvlači crta, pa je Boban naveo i najvažnije programe koji su provedeni ili su započeti u 2019. godini.

Međimurje na svjetskoj turističkoj karti 'Turizam razvijamo kao zelenu oazu u srcu Europe, čuvamo svoj identitet, autohtonost i povijest'

Razvoj turizma

– Ovu godinu možemo okarakterizirati kao godinu našeg programa “Pomorsko je dobro” koji je uistinu polučio dobar rezultat i koji sada žele primijeniti, odnosno na neki način kopirati, nadam se s uspjehom, i neke druge županije koje upravljaju pomorskim dobrom. To mi je posebno zadovoljstvo – rekao je Boban.

Drugi projekt koji je naveo je Sveti Jeronim koji je postao zaštitnik Splitsko-dalmatinske županije.

– Sveti Jeronim je čovjek koji je Splitsko-dalmatinsku županiju etablirao, neću reći na kartu Hrvatske, već na kartu svijeta, jer je Splitsko-dalmatinska županija jedina koja nosi u svom imenu riječ Dalmatinac. Imali smo jako dobru prezentaciju knjige o Svetom Jeronimu Slobodana Prosperova Novaka i u Splitu i u Zagrebu. Na neki način smo potaknuli tu temu, ne samo radi svetog Jeronima, nego radi razvoja turizma jer smo zahvaljujući njemu došli i do segmenta brendiranja županije. Moram reći da to već sada pokazuje neki rezultat – rekao je Boban i iznio podatak da je u listopadu ove godine Splitsko-dalmatinska županija bila prva u Hrvatskoj po broju dolazaka i noćenja.

Štite od poplave, ali i razvijaju turizam

– To je pravac koji smo mi željeli, disperzija turizma iz sedmog i osmog mjeseca. Isto tako, želimo turizam proširiti po vertikali jer se u našoj županiji osjećaju problemi u velikim centrima poput Makarske, Bola, Hvara, Splita, Trogira. Želja nam je predočiti našu Dalmatinsku zagoru, unutrašnjost naših otoka, sve čari i draži tih bisera treba pokazati turistima – izjavio je Boban.

Govorio je i o projektu Tu je tvoj dom, kojim Županija pomaže mladim obiteljima u ruralnim područjima da riješe stambeno pitanje.
– Potpisano je 76 ugovora više nego što smo očekivali za ovu godinu, 7,800.000 kuna planiranih. Projekt ide dalje. I nas u Županiji je iznenadio odaziv, bilo je više od 380 prijava, a više od 100 je onih koji zadovoljavaju sve uvjete. Prvom financijskom omotnicom 2020. bit će potpisani ugovori, a natječaj ide dalje – najavio je župan.

Kutina Poticaji iz gradskog proračuna U gospodarstvo i turizam uloženo 3,08 milijuna kn

– Radili smo intenzivno i na drugim projektima. U ovoj godini sklopljen je ugovor i pokrenuta gradnja mosta na Cetini, tunela Komorjak i spoja s antičkom cestom. Sve će to olakšati protočnost kroz Jesenice, Dugi rat, Podstranu. Do polovice 2020. očekujemo građevinsku dozvolu za cestu TTTS-Mravince koja će u konačnici biti spoj na ovu cestu o kojoj govorimo. I na kraju, naravno, i ono što ja od srca očekujem, a to je početak gradnje tunela Kozjak odnosno spoja čvora Vučevica na A1 s D8 u Kaštelima. Moram vas izvijestiti da je nekidan bila sjednica u Zagrebu i da to ide izuzetno dobro, čak i bolje od mojih očekivanja koja su zaista velika. To znači da u 2020. godini očekujemo i sam početak radova na toj dionici – najavio je Boban.

Što se tiče Lećevice, odnosno regionalnog centra za gospodarenje otpadom, rekao je kako očekuje da će u siječnju biti objavljen javni natječaj. Najavio je i otvaranje galenskog laboratorija Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije u Dugopolju za početak ožujka.

Županijsko gospodarstvo počelo se blago oporavljati Županija ulaže u starteške grane razvoja Za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam u 2019. godini 14,4 milijuna kuna više
 

Nova radna mjesta

– Prvi put u Hrvatskoj se događa da će županijska ljekarna otvoriti svojevrsnu tvornicu lijekova, odnosno galenski laboratorij. To je investicija vrijedna gotovo 50 milijuna kuna, otvorit će se nova radna mjesta, a imat će vlastitu proizvodnju ne samo u farmaciji, nego i u kozmetici - izjavio je Boban.

– Hvala na konstruktivnim pisanju i hvala i na onim drugim tekstovima koje, kažem, doživljavamo kao poticaj – poručio je čestitavši božićne blagdane i novu godinu.