Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
DORY

Nastavlja se projekt uzgoja dagnji

Foto: Zadarska županija
Županija u projektu sudjeluje kao partner, a sufinancira se iz programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska

Zadarska županija nastavlja istraživanje na projektu DORY – Capitalization actions for aDdriatic marine envirOnment pRotection and ecosYstem based managament, na kojem sudjeluje kao projektni partner, a koji se sufinancira iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020.

Andrej Plenković i Stipe Zrilić Posjet premijera Plenkovića 'Zadarska županija odličan razvojni primjer za druge krajeve Hrvatske'

Mjesto istraživanja je u posebnom području Podvelebitskog kanala na području gdje je pokrenut uzgoj školjkaša „klasičnom tehnologijom " uzgoja dagnji, na plutajućim parkovima, gdje se uzgoj daganja obavlja u cjevastim mrežama, tzv. tubular nets („čarape" ili „pergolari").

Provođenje projekta u prvoj fazi se uspješno završilo, a sastojalo se od postavljanja nasada dagnji gdje se koriste tri uzgojne linije od 100 metara. Na prvu liniju je postaviljen konop/kolektor za prikupljanje mlađi sukladno novoj tehnologiji. Na drugu liniju se nasadila mlada dagnja (3-4 cm) po „novozelandskom“ principu, dok na trećoj liniji su dagnje koje se uzgajaju klasičnom metodom u čarapi (pergolora).

Druga faza je u tijeku i obavlja se na način da se istraživanje sastoji od uzorkovanja i analize prinosa dagnji koje obavlja biolog mora. Usporedbom eksperimentalnih podataka valorizira se primjena nove tehnologije na odabranom području te će se dati preporuke za daljnji razvoj uzgoja školjkaša i primjenu nove tehnologije.

Cilj projekta je stvaranje održivog upravljanja ribljim resursima uzimajući u obzir biološku, ekonomsku i socijalnu kompleksnost upravljanja morskim resursima kao jednim integriranim sustavom.

Zadar Poželjnija destinacija kroz cijelu godinu Zadarska županija očekuje rast turizma uz nove investicije