Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Dalibor Ninčević, gradonačelnik Solina:

Nastavljamo ulagati u djecu, mlade i obitelji

Dalibor Ninčević
1/7
Foto: Grad Solin
Uskoro bi trebala početi gradnja Reciklažnog dvorišta, projekta vrijednog gotovo 3,5 milijuna kuna, ističe gradonačelnik

S Daliborom Ninčevićem, gradonačelnikom Solina razgovaramo povodom blagdan Male Gospe koja se slavi kao zaštitnica grada. Prigoda je to za povlačenje crte, što se učinilo u protekloj godini i koji projekti su je obilježili.

Razgovor smo započeli s pitanjem kako se puni gradski proračun?

Kada je u pitanju proračun, posebno njegova prihodovna strana, moram reći kako je proteklu godinu obilježio snažan pozitivan utjecaj novog zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave kojim se jedan dio sredstava s osnova poreza i prireza na dohodak decentralizira na način da više novca ostaje jedinicama lokalne samouprave. Naš grad će ostvariti oko 8 milijuna kuna više prihoda u odnosu na prošlu proračunsku godinu. To su značajna sredstva, nisu namjenska i možemo ih ulagati u gradske projekte i programe. Ono što bih također istaknuo kada su u pitanju prihodi jesu nastojanja da se okrenemo alternativnim izvorima financiranja, pri tom prvenstveno mislim na fondove EU, ministarstava i Županiju. Sa zadovoljstvom mogu reći kako u ovom trenutku imamo potvrdu za financiranje nekoliko važnih projekata koji će uvelike utjecati na kvalitetu života naših sugrađana.

Blaženko Boban Razgovor sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom I dalje ću dosađivati ministru prometa

O kojim se projektima radi?

Izdvojio bih odluku o financiranju Reciklažnog dvorišta, projekta vrijednog gotovo 3,5 milijuna kuna čija bi realizacija trebala uskoro krenuti, a koji predstavlja važnu pretpostavku za odgovorno gospodarenje otpadom na području našeg grada. Nadalje, izdvojio bih i projekt „Jadro izvor života“ koji je također odobren i očekujemo početak njegove implementacije do kraja ove godine. Projekt je vrijedan više od 24 milijuna kuna i kroz njega će se nizom infrastrukturnih aktivnosti planiranih uz izvor Jadra taj prostor privesti svrsi i postati novi sadržaj u sferi razvoja turizma ne samo grada Solina, već i šire aglomeracije. Moram spomenuti i projekt produženog rada vrtića za kojega je odobren projekt u visini od 13,5 milijuna kuna te projekt „Solin za sve“ vrijedan oko 2,7 milijuna kuna namijenjen zapošljavanju žena.

Koje biste manje, ali značajne projekte izdvojili?

S ponosom moram istaknuti kako smo ovih dana dobili pozitivan odgovor za projekt uređenja i revitalizacije starog kina u Svetom Kaju vrijednom oko 400 tisuća eura kojim će se taj derutni prostor u potpunosti urediti kako bi se s jedne strane prezentirala bogata industrijska baština koju Solin ima, a istovremeno bi se oplemenio za potrebe šire društvene zajednice, posebno kada je u pitanju rad kulturnih udruga s područja grada Solina. Uz sve navedeno, stigla nam je i potvrda odobrenja projekta „Razmišljam EKOlogično“ u vrijednosti od 1,1 milijun kuna namijenjenih održavanju edukativnih aktivnosti o potrebi održivog gospodarenja otpadom.

Koje projekte imate u pripremi?

Projekt uređenja ljetne pozornice Gradina vrijedan 7 milijuna kuna. Očekujemo da će poziv biti objavljen sredinom rujna te da ćemo i na njega dobiti pozitivan odgovor. Time bi ova vrijedna lokacija dobila novi izgled sa svim pratećim sadržajima kako bi se kulturna događanja mogla odvijati i izvan ljetne sezone. Sve su to projekti na kojima se u proteklom razdoblju intenzivno radilo i za koje najviše pohvala ide našem Odjelu za EU fondove te mom zamjeniku Ivici Rakušiću. Ovom prilikom svakako bih istaknuo i to da smo u fazi donošenja dva vrlo važna dokumenta koja će obilježiti naredno srednjoročno razdoblje. Riječ je o Strategiji ukupnog razvoja grada Solina za razdoblje od 2017. do 2025. i Strategiji razvoja turizma za isti vremenski period.

Solin Novcem iz EU fondova revitalizira se kulturna i prirodna baština Jedinstveno izletište na Jadru

Solin je u 2017. godini ponovno bio populacijski najmlađi grad u RH. Vjerojatno imate još mjera usmjerenih prema djeci?

Naravno. To je projekt dovršetka osnovne škole u Ninčevićima i skori početak izgradnje vrtićkoga centra s učionicama za OŠ kraljice Jelene u Arapovcu. Trenutno radimo i na ishodovanju građevinske dozvole za projekt u MO Rupotina u sklopu kojeg je planirana još jedna vrtićka kuća te drugi sadržaji važni za ovaj dio grada.

Što se radi na realizaciji infrastrukturnih projekata?

Tu bih posebno izdvojio rekonstrukcije gradskih prometnica. Naime, odlučili smo da u onim ulicama koje su u posebno lošem stanju, pored redovitog održavanja i stalnog krpanja rupa, napravimo kompletnu rekonstrukciju koja predstavlja daleko kvalitetnije rješenje te dugoročno donosi uštedu. Ovakav pristup ubuduće će biti uobičajena praksa, a radovi će se izvoditi sukladno prioritetima u dogovoru s predstavnicima mjesnih odbora. Uskoro kreću i radovi na izgradnji 2. faze kanalizacijskog sustava u naselju Bunje vrijedni oko 5 milijuna kuna za koje smo sklopili ugovor s Agencijom Eko Kaštelanski zaljev.

Kakav je interes za programe potpora poduzetnicima?

Moram istaknuti da smo u protekloj godini dodatno osnažili program potpora poduzetnicima koji sada iznosi 700 tisuća kuna te je naišao na ogroman interes zbog kojeg smo već sad, sredinom godine, u situaciji da moramo obustaviti zaprimanje prijava.

Kako napreduje projekt POS-ovih stanova?

Trenutno smo i u fazi objavljivanja natječaja za projektiranje, potpisan je predugovor s APN-om i vjerujem da će sljedeće godine krenuti njihova izgradnja u Svetom Kaju, a već radimo na osiguravanju infrastrukturnih preduvjeta za realizaciju istog projekta na području Ilijin potok.

Koje planove biste izdvojili?

Nastavljamo s ulaganjem u djecu, mlade i obitelj putem niza pronatalitetnih mjera te s ulaganjem u socijalu, kulturu i sport. S ponosom mogu reći da svakih tjedan ili dva u svom uredu ugostim nekog od naših uspješnih sugrađana koji su ostvarili izniman rezultat u sferi znanosti, kulture ili sporta. To je svakako naše najveće bogatstvo i svaka kuna gradskog proračuna uložena u izvrsnost bilo koje vrste predstavlja ulaganje u budućnost.

Iskoristio bih ovu priliku da svim našim sugrađankama i sugrađanima čestitam nadolazeći Dan grada i blagdan Male Gospe, neka ih uz njenu zaštitu prati obilje zdravlja, mira i obiteljske radosti te osobnog prosperiteta. Isto tako svima onima koji će nas pohoditi tijekom blagdana, a potom i tijekom Nacionalnog susreta katoličkih obitelji, želim da se ugodno osjećaju u našem gradu.

Tomislav Ćorić Gradnja i opremanje Za solinsko reciklažno dvorište odobreno oko 3,3 milijuna kuna