Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
EU FONDOVI

Natječaj za radove na uređenju Domobranske vojarne u Sisku

Za Regionalni centar kompetentnosti za područje strojarstva i elektrotehnike 80 milijuna kn
1/3
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Za Regionalni centar kompetentnosti za područje strojarstva i elektrotehnike 80 milijuna kn.

Uskoro bi trebao biti raspisan javni natječaj za obnovu triju i dogradnju jednog bloka nekadašnje Domobranske vojarne u Sisku gdje bi se trebao smjestiti Regionalni centar kompetentnosti za područje strojarstva i elektrotehnike. Vlada je vojarnu darovala Sisačko-moslavačkoj županiji 2018. godine, te osigurala tri milijuna kuna za izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta, a ove je godine po toj dokumentaciji dobivena i građevinska dozvola.

Novo ruho Prvo veće ulaganje u sisački Dom zdravlja nakon pedesetak godina

U tri bloka

Vodeći partner projekta, Tehnička škola Sisak, kojoj je Županija osnivač i projektni partner, uspjela je iz europskih fondova povući ukupno 78,083.859,03 kuna. Procjena vrijednosti građevinskih radova na uređenju objekta i dijela opreme potrebne za Regionalni centar kompetentnosti iznosi 76,767.572,40 kn.

– U prvom bloku, centralnoj zgradi koja se nalazi na samoj obali Kupe, nalazit će se smještajni kapacitet za 50 učenika i nastavnika, praktikum za osnove elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici, praktikum za obnovljive izvore energije, Apple room, Microsoft room, audio i videostudio, praktikum za radioničke vježbe, praktikum za 3D i holograme, praktikum za automatizaciju, predavaonice i službene prostorije. U drugom bloku, zgradi koja se nalazi lijevo od centralnog objekta, smjestit će se kuhinja i blagovaonica te garaža za električna vozila s punionicom. Treći blok sastoji se od manjeg objekta koji je dio zaštićene cjeline i većeg koji će biti nova građevina koja se svojom arhitekturom uklapa u povijesnu cjelinu vojarne. Treći blok obuhvaća praktikum za automatizaciju i robotiku s fleksibilnim proizvodnim sustavom, praktikum za svemirsku tehnologiju i praktikum za električna i solarna vozila – kazuje nam Darjan Vlahov, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

Iz fondova Europske unije financirat će se i izrada standarda zanimanja, kvalifikacija i razvoj kurikuluma za zanimanja tehničar za robotiku i specijalist za razvoj videoigara te različiti programi za usavršavanje odraslih u području obnovljivih izvora energije, izrade i lansiranja malih satelita, dizajniranja i izrade električnih vozila, 3Dmodeliranja, teksturiranja i animiranja, audio i videoprodukcije, grafičkih i vizualnih efekata u videoigrama, industrijske robotike i industrijske automatizacije.

Oprema za robotiku

U projektu je predviđena i izrada kurikula za neformalne programe obrazovanja te kurikul za učenike s teškoćama.

Nastavlja se uređenje školskih igrališta u nadležnosti Županije Kod sisačke Gimnazije sada se može igrati košarka, nogomet, rukomet, odbojka...

– Za sva predviđena zanimanja i kurikule izradit će se i nastavni materijali te 3D modelirani multimedijalni sadržaji u tehnologiji virtualne i proširene stvarnosti. Nabavlja se i oprema za robotiku kao što je humanoidni robot, STEM komplet za robotiku, oprema za sastavljanje robota, automatizirana proizvodna linija s robotski upravljanim CNC strojevima za tokarenje i glodanje, najmodernija oprema za razvoj videoigara te druga oprema u vrijednosti od gotovo 15 milijuna kuna – dodaje Vlahov.

U projektu Regionalnog centra kompetentnosti, osim Tehničke škole Sisak i Sisačko-moslavačke županije, sudjeluje i 20-ak tvrtki te drugih ustanova.