Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Upozorenje policije:

'Nekontrolirano spaljivanje korova može imati ozbiljne posljedice'

požar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/ilustracija
Iz PU karlovačke podsjećaju i na kazne za sve koji spaljuju korov na otvorenom, a da o tome ne obavijesti vatrogasce ili komunalne redare

Zbog već nekoliko većih požara na otvorenom u Karlovačkoj županiji, iz PU karlovačke upozoravaju građane da nekontrolirano spaljivanje korova na poljoprivrednim zemljištima, posebno kada to rade starije osobe koje su pritom i same, može imati nesagledive posljedice. 

Spaljivanje korova Ivanec Besplatno za građane: grad podmiruje troškove spaljivanja zapuštenih površina

- Na području nadležnosti PU karlovačke tijekom 2017. godine evidentirano je ukupno 311 požara, od čega je 248 požara nastalo na otvorenom prostoru. Osim velike materijalne štete, od posljedica požara ukupno je ozlijeđeno pet osoba, od kojih tri s lakšim, a dvije s težim posljedicama. S obzirom na to da je u odnosu na 2016. godinu ukupan broj požara povećan; jer u 2016. godine od ukupno 155 požara njih je 88 nastalo na otvorenom prostoru, građani se pozivaju na dosljedno poduzimanje propisanih sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja korova i suhe trave na otvorenom prostoru - kažu u PU karlovačkoj. Podsjećaju i na kazne za sve koji spaljuju korov na otvorenom, a da o tome ne obavijesti vatrogasce ili komunalne redare.

- Za nepridržavanje Odlukom propisanih mjera, zapriječena je novčana kazna u iznosu do 10.000 kuna za pravnu osobu, te do 2.000 kuna za fizičku osobu. Osoba koja izazove požar bit će kažnjena za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do ili kaznom zatvora do 60 dana. Istim Zakonom je propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja kazniti za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 2000 do 15.000 kuna - dodaju u policiji. Njihovi inspektori izlaze na svaku dojavu o požaru, a iako prethodnih godina nisu ispisali puno kazni, ubuduće će kažnjavati svakoga. 

vatrogasci Veliki broj vatrogasnih intervencija Oprezno sa spaljivanjem trave i biljnog otpada!