Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 452 pregleda
Poražavajući rezultati zabilježeni 2013.

Nepoštivanje ženskih kvota: za županijske liste kazna 40.000, općinske 20.000 kn

žene na izborima
Foto: Branimir Bradarić
Prema Zakonu o ravnopravnosti spolova na svakoj listi na lokalnim izborima mora biti najmanje 40 posto žena

Po prvi put će na predstojećim lokalnim izborima u Hrvatskoj žene biti svojevrsne „zvijezde“ izbora. Međutim, to neće biti najčešće zato što će odjednom žene preuzeti važna mjesta u izvršnoj vlasti, nego je to rezultat Zakon o ravnopravnosti spolova u kojem su jasno navedene kvote koliko žena mora biti na izbornim listama, ali i su isto tako pripisane kazne za one koji te kvote ne budu poštivali.

- Prema tom Zakonu na svakoj listi na lokalnim izborima mora biti najmanje 40 posto žena. Najbolje u svemu je što će političke stranke koje ne budu poštivali tu odredbu za izbore plaćati i određene kazne. Za općinske i gradske liste propisana je novčana kazna od 20.000 kuna dok je za županijske liste propisana kazna od 40.000 kuna - rekla je članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije Marija Molnar.

Prema njenim riječima precizirane kvote su najbolji način kako bi se političke stranke „natjerale“ da na liste uvrste dovoljan broj žena. Tvrdi i da žena ima na raznim čelnim mjestima ali i da su to najčešće dužnosti bez prave izvršne „moći“ koja je i dalje rezervirana prije svega za jači spol. Ovim Zakonom i kaznama žele se spriječiti rezultati kakvi su zabilježi na lokalnim izborima 2013. godine kada je riječ o zastupljenosti žena.

- Na tim izborima, na razini Hrvatske, na izbornim listama bilo je svega 14,37 posto žena. U Vukovarsko-srijemskoj županiji rezultati su bili još slabiji pa smo tu imali 13,95 posto žena u prosjeku na listama - rekla je Molnar.

O poziciji žena na izbornim listama u Vukovarsko-srijemskoj županiji, na izborima 2013. godine, govori i to da su samo dvije žene načelnice općina. To su Tanja Cirba (Lovas) i Ruža Veselčić Šijaković (Tovarnik).

Predsjednik Povjerenstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji Đorđe Ćurčić rekao je kako je i ovo način da se političkim strankama uputi apel da se pridržavaju zakonskih odredbi o obveznih 40 posto podzastupljenoga spola na kandidacijskim listama za predstojeće lokalne izbore.

- Stranke bi trebale da razrade strategije uključivanja žena u sve svoje aktivnosti odnosno da donesu akcijski plan djelovanja za postizanje uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca u stranačkim tijelima, da usklade svoje statute sa Zakonom o ravnopravnosti spolova kao i da educiraju svoje članstvo o rodno osviještenoj politici i rodnoj ravnopravnosti. Ženama treba omogućiti da se aktivnije uključe u politički život - rekao je Ćurčić.

14,37 posto žena u prosjeku je bilo žena na izbornim listama na lokalnim izborima 2013. godine

13,95 posto žena u prosjeku je bilo žena na izbornim listama na lokalnim izborima 2013. godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji

2 žene načelnice su samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja broji 5 gradova i 26 općina