Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Župan Stjepan Kožić o mjerama za olakšavanje krize izazvane pandemijom

Nepovratne potpore, do 150.000 kn za poljoprivrednike, moratorij na kredite...

Foto: Zagrebačka županija
Radi se na rebalansu županijskog proračuna, no ono što mogu poručiti je da se na zdravstvu neće štedjeti!, rekao je župan Kožić

Zagrebačka je županija, kao i sve ostale u Lijepoj Našoj, teško pogođena ekonomskim nedaćama koje su prouzročene epidemijom koronavirusa. No, kako poručuje župan Stjepan Kožić, u Županiji se radi na brojnim mjerama koje bi stanovnicima trebale olakšati život u ovim tegobnim vremenima.

Zagrebačka županija uključila se u humanitarnu akciju Donirali 100.000 kuna za sanaciju štete od potresa

Što nam možete reći o rebalansu županijskog proračuna na kojem se radi?

Zagrebačka županija pristupila je izradi rebalansa proračuna koji će u potpunosti biti usmjeren na zdravstveni sustav te naše poduzetnike i poljoprivrednike. Prilikom donošenja proračuna za ovu godinu napravili smo godišnji plan rada i prijedloge natječaja i javnih poziva koji se trenutačno revidiraju kako bi mjere bile prilagođene nenadanoj situaciji koja nas je sve zadesila. Ono što mogu poručiti je to da se u rebalansu županijskog proračuna na zdravstvu neće štedjeti! Zagrebačka županija u proteklih 20 godina u gospodarskom i društvenom razvoju bilježi samo rast. Razvojem poduzetničkih zona i brojnim mjerama bili smo uz naše gospodarstvenike u dobru, a bit ćemo i sada, u krizi. Bili smo uz naše općine i gradove, udruge civilnog društva, i sve naše stanovnike – bit ćemo i sada!

Teška su vremena i stanovnici se oslanjaju na pomoć iz Županije. Kako im možete pomoći?

Zahvaljujemo se na inicijativi županijskog SDP-a za osnivanjem fonda za gospodarstvo, no on je već osnovan, a ja sam osobno u njega uplatio cijelu svoju plaću za ožujak, a vjerujem da će to napraviti i ostali pozvani dužnosnici u Zagrebačkoj županiji. Za početak, otvorili smo fond za pomoć gospodarstvenicima pogođenima epidemijom koronavirusa na području Zagrebačke županije, a tko želi pripomoći može izvršiti uplatu na IBAN HR8623400091800001006, Proračun Zagrebačke županije, poziv na broj odobrenja: HR68 7358 - OIB uplatitelja -3. Stoga koristim ovu priliku da pozovem naše gradove i općine, trgovačka društava i ustanove te sve zainteresirane da daju svoj doprinos. U spomenuti fond, iz kojeg će se sredstva uplaćivati našim gospodarstvenicama, bit će uplaćene uskrsnice i regresi svih djelatnika Zagrebačke županije. Naravno, pratimo Vladine upute što znači da slijede novi rezovi jer rashodovna strana proračuna mora sadržavati samo najnužnije troškove, a pregovara se i o smanjenju plaća.

Radi zaštite od zaraze Dom zdravlja mijenja način rada, do liječnika telefonski

Koje ćete mjere donijeti kao potporu poduzetnicima?

Radimo na mjeri za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom obustavljena gospodarska aktivnost. Bila bi namijenjena mikropoduzetnicima do deset zaposlenih, a potpore bi se dodjeljivale za podmirivanje troškova, od nabave opreme, sirovina, podmirenja kreditnih obveza, najma prostora... Surađujemo s gospodarskom i obrtničkom komorom kako bismo donijeli što kvalitetnije mjere koje će imati najučinkovitiji efekt za naše poduzetnike. Također, zalažemo se i za moratorij na otplatu kredita poduzetnika u kojima Zagrebačka županija sudjeluje subvencionirajući kamatu na te kredite.

Što se čini za poljoprivrednike u županiji?

S obzirom na to da smo županija s najvećim brojem OPG-ova u državi, imamo snažan potencijal u segmentu poljoprivrede. Zato ćemo ostaviti otvorenim natječaj u sektoru poljoprivrede vrijedan 6,5 milijuna kuna na temelju kojeg poljoprivrednici i proizvođači hrane mogu ostvariti bespovratnu potporu u iznosu do 150.000 kuna uz intenzitet potpore od 30 do 70 posto prihvatljivih troškova.

Kako se zapravo puni županijski proračun?

Sredstva se u najvećoj mjeri osiguravaju iz poreza na dohodak, a s obzirom na situaciju, ta će sredstva biti znatno umanjena. Također, jedna od važnih stavki prihodovnog dijela proračuna su i koncesije za mineralne sirovine na koje ne možemo računati s obzirom na Vladine mjere. Kako bismo napravili prvu procjenu, potrebno je da prođu barem prva dva tjedna travnja kada ćemo moći biti precizniji s konkretnim iznosima kojima ćemo podupirati gospodarstvo.

Hrabri medicinski tim iz Vrbovca pomogao u rađanju novog života Djevojčici se žurilo doći na svijet pa se rodila u vozilu hitne pomoći

Što mislite o radu Vlade u ovim teškim danima?

Uistinu pohvaljujem Vladu Republike Hrvatske koja je promptno reagirala i u kratkom roku izašla s dva paketa mjera kojima će se dati podrška privatnom sektoru da prebrodi ovu veliku krizu. Sve te mjere uvelike će pomoći poduzetnicima u našoj županiji, a posebno je važno podizanje iznosa minimalne plaće na 4000 kuna neto, te djelomično ili potpuno oslobođenje od poreznih obveza.

Imate li neke ideje kako bi i druge županije mogle pomoći svojim stanovnicima u borbi protiv “koronakrize”?

Dajem i jedan prijedlog za koji vjerujemo da će ga podržati i druge županije. Dakle, predlažem da se država i županije odreknu dijela obveza po osnovi korištenja i kupnje državnog poljoprivrednog zemljišta i to županije u iznosu od 10 posto, a država 25 posto.

Crveni križ pomaže osobama u samoizolaciji otvaranjem besplatnog broja psihosocijalne podrške 0800 1188 Ljudima teško pada samoća, oraspoloži ih pitanje što će raditi nakon izolacije

Koliko ste zadovoljni radom zdravstvenih djelatnika u županiji?

Zdravstveni djelatnici u cijeloj zemlji daju svoj maksimum i iskazujem im svoje duboku poštovanje. Kao župan Zagrebačke županije posebice zahvaljujem djelatnicima svih zdravstvenih ustanova na području naše županije koji doslovno danonoćno i predano rade te sa Stožerom za civilnu zaštitu Zagrebačke županije poduzimaju sve kako bi javnozdravstvena zaštita građana bila na potrebnom nivou. Sve provodimo u skladu s uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite koji radi sjajan posao na čemu im u ime svih stanovnika Zagrebačke županije i svoje osobno ime od srca zahvaljujem. Sada nije vrijeme za lijeve i desne, za politiziranje, za prepucavanje – sada je vrijeme za zajedništvo na koje pozivam!