Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Ukupno je Grad Vrbovec kroz kapitalnu donaciju u tri godine uložio milijun i 200 tisuća kuna

Nerezine – nekad zapušteno gradsko odmaralište vratili vrbovečkoj djeci

Foto: Grad Vrbovec
Osim osnovnoškolaca, dolaze na Lošinj i udruge s vrbovečkog područja – folkloraši, limena glazba i mažoretkinje, odbojkašice, udruge žena, a ljetnu praksu odrađuju i učenici vrbovečke srednje škole

More se u Vrbovcu zove Nerezine. To malo, ljupko mjesto na Lošinju Vrbovčani su “usvojili” prije više od 55 godina i od tad im se uvuklo pod kožu. Mjesto je to u kojem su neki prvi put vidjeli more, naučili plivati, neki se prvi put odvojili od roditelja, neki su se prvi put zaljubili, pa čak i pronašli ljubav svog života.

Završena je 13,7 milijuna kuna vrijedna energetska obnova Boravak 443 đaka u školi postao ugodniji

Osnovali novu tvrtku

Pedeset godina Vrbovčani su u Nerezinama stvarali uspomene, sve do 2016. godine kad je na vrata odmarališta stavljen lokot. Raspisan je natječaj za njegovu koncesiju, a vrbovečka djeca ostala su bez svojeg nasljeđa. Godinu dana prije, 2015., o vrbovečkom odmaralištu pisao je i Večernji list, ali ne po dobrome. Odmaralište je tada naime vodila supruga vrbovečkog zamjenika gradonačelnika, osoba bez potrebnih kvalifikacija.

Još jedna tipična hrvatska priča o gubitku zajedničkog dobra prekinuta je na izborima 2017. kad je na mjesto gradonačelnika došao Denis Kralj. Odmah nakon izbora počele su pripreme i ulaganja kako bi nakon dvije godine pauze odmaralište opet primilo djecu u školu plivanja.

Grad je osnovao tvrtku na čije čelo je postavljen Marko Belošević, mladi ekonomist iz Vrbovca koji je za svoj posao primao naknadu od tisuću kuna mjesečno. Prvi zadatak je bio ishoditi minimalne tehničke uvjete za zgrade koje su godinama bile zapuštene. Grad je konstantno ulagao u njih, ali stanje ni približno nije zadovoljavalo standard 21. stoljeća.

– Sjećam se prve sezone, bezglavo smo lutali od problema do problema. Boriš se s državnom birokracijom, uspostavlja se novo poduzeće, tražiš radnike za sezonu, puniš paralelno kapacitete gostima, održavaju se roditeljski sastanci za Školu plivanja. Svi su gledali sa skepsom hoćemo li uspjeti. No uz puno rada, malo sreće i dosta pomoći iskusnijih zaposlenika na čelu s upraviteljem Zlatkom Mijoljevićem, prvu smo sezonu iznijeli bez većih problema – prisjeća se Belošević.

ZEMLJIŠTA U PODUZETNIČKOJ ZONI Prilika za investitore – Vrbovec na gradska zemljišta daje potporu do 60%

– Podrška su mi u tom trenutku bili i načelnici okolnih općina te ravnatelji škola i vrtića. Prva sezona nije bila preduga – svega 58 dana (uz 4.798 noćenja), ali je bila izazovna. Sjećam se da smo zadnjih tjedan dana sezone predsjednik Nadzornog odbora Gradskih objekata Stjepan Fotović i ja uzeli godišnji odmor na svojim poslovima te smo išli volonterski konobariti u Nerezine jer nas je bilo strah da nećemo financijski pokriti zapošljavanje još jednog konobara. Na kraju smo završili sezonu s 90.000 kuna dobiti, nitko sretniji od nas – kaže Belošević.

Sezona 2019. bila je još uspješnija – trajanje je produženo na 78 dana te je ostvareno 6831 noćenje, a 2020. godine, unatoč problemima s koronavirusom, odrađen je 71 dan sezone uz 5335 noćenja. Cijelo vrijeme ulagano je u odmaralište. Kupljeni su novi kreveti, novi madraci, jastuci, posteljina, sanirane su kupaonice, voda i odvodnja te struja, nabavljena je dodatna oprema za kuhinju, promijenjena je stolarija, sobe su opremljene klima-uređajima, popravljen je krov te su zgrade ukrašene i novim vizualima. Ukupno je Grad Vrbovec kroz kapitalnu donaciju u tri godine uložio milijun i 200 tisuća kuna, dok su Gradski objekti kroz dobit ostvarenu od poslovanja uložili 350.000 kuna.

Vrbovčani u svom odmaralištu provode Školu plivanja za učenike četvrtih razreda, a osim njih odmaralište koriste i susjedne općine Dubrava, Farkaševac, Preseka, Rakovec i Gradec. Programu Škole plivanja 2020. godine pridružio se Grad Zlatar, a od ove godine i Općina Mače.

Nove epizode emitiraju se na YouTubeu svaki četvrtak u 14 sati, dosad ih je objavljeno 8 Manifestacija “Kaj su jeli naši stari” preseljena u – virtualni svijet

Svi ovi gradovi i općine sufinanciraju Školu plivanja za svoje osnovnoškolce s 1000 kuna, tako da roditelji plaćaju samo 1000 kuna.

Dolaze i iz drugih gradova

Osim osnovnoškolaca, gosti u Nerezinama su i udruge s vrbovečkog područja – folkloraši, limena glazba i mažoretkinje, udruge žena, odbojkašice u odmaralištu održavaju svoj ljetni kamp u kojem gostuju sportašice iz Ivanić Grada, Dugog Sela i Bjelovara. Ljetnu praksu u odmaralištu odrađuju učenici vrbovečke srednje škole, a od prošle godine u Nerezinama volontiraju te pri uređenju pomažu i vrbovečki vatrogasci.

Svoj ponos gradskim odmaralištem ne skriva ni gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

– Vrijeme kad je odmaralište bilo zatvoreno daleko je iza nas. Priprema se već četvrta sezona i danas možemo reći da smo uspjeli vratiti naše odmaralište vrbovečkoj djeci. Što je najvažnije, odmaralište smo obnovili i posluje s plusom cijelo vrijeme, pa čak i prošle godine za vrijeme pandemije koronavirusa. Doveli smo neke nove škole, nove gradove i općine u Nerezine i mislim da možemo staviti jedan veliki plus na cijeli projekt oko Nerezina – zaključio je Kralj.