Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Sjećanje na 47 brutalno ubijenih mještana Voćina 1991.

Nevine žrtve ne zaboraviti, a zločince hitno procesuirati

Hodočašće iz Virovitice u Voćin
1/2
Foto: Kristijan Toplak
Župan Igor Andrović pješačio je 39 kilometara od Virovitice do Voćina

Ukupno 47 mještana Voćina, civila, žena i muškaraca, brutalno je ubijeno 12. i 13. prosinca 1991., a samo zato što su bili Hrvati. Eksplozivom je do temelja srušena župna crkva, koja je obnovljena 2011. Nakon svete mise u obnovljenoj crkvi Pohoda Blaženoj Djevici Mariji, održana je u četvrtak komemoracija u sjećanje na sve stradale u tom nezapamćenom zločinu.

Hodočašće Gospi Voćinskoj

Kako bi odali počast poginulima, petorica hodočasnika, među kojima i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, zaputila su se iz Virovitice pješice u ovo naselje podno Papuka. Sudjelovali su u 10. hodočašću hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj. Uz župana, put Voćina su u tri sata iza ponoći krenuli i hrvatski branitelji Tomislav Kolec i Tihomir Tomeković, poduzetnik Tomislav Denić te virovitički dogradonačelnik Damir Marenić.

Obnova škola Najavljena investicija od 16 milijuna kuna Energetska obnova triju škola i "sportskog hrama" u Virovitici

Najmanje je to, naglasili su, što mogu učiniti u znak sjećanja na nevine Hrvate stradale u Voćinu prije 27 godina.

– Ponosan sam, sretan i sjetan. U sjećanje na nevine žrtve Voćina prehodali smo 39 kilometara od Virovitice do Voćina kako bismo od zaborava sačuvali događaje koji su obilježili našu noviju povijest, posebno onu pisanu krvlju žrtava Domovinskog rata. Zahvaljujem organizatorima 10. hodočašća, a najviše zahvaljujem ekipi s kojom sam hodao i našoj pratnji Mirku Poljancu – poručio je župan Andrović.

Foto: Kristijan Toplak

I ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Černi, kao i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, pomoćnik ministra Nenad Križić, potom izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića Josip Đakić, te izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Ante Deur u svojim su govorima u Voćinu podsjetili na stradanja Hrvata u Domovinskom ratu u borbi za slobodnu i neovisnu Hrvatsku državu. Istaknuli su da su u Voćinu ubijani starci, žene i djeca te to spada u red najtežih ratnih zločina koji se moraju procesuirati.

Vijenci i svijeće za stradale

Potom su kod spomen-obilježja položeni vijenci i zapaljene svijeće u sjećanje na nevine žrtve Voćina. Uz obitelji voćinskih žrtava te poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava RH, vijence su položili i svijeće zapalili i svi izaslanici.

Počast nevinim žrtvama odalo je i izaslanstvo Virovitičko-podravske županije, na čelu sa županom Igorom Androvićem. Zajednički vijenac položili su i ratni zapovjednici i predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. U ime načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga HV-a vijenac su položili Robert Horvat, Robert Poljak i Stjepan Vidić.

Ivica Horvat, direktor Plave tvornice u Hrvatskoj su četvrti Plava tvornica rangirana među 500 najboljih svjetskih digitalnih tvrtki