Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Iz socijalnog fonda EU

Nezaposleni će se školovati za konobare

Ženska grupa Korak u suradnji s Centrom za socijalnu skrb u Karlovcu i Sisku osigurat će edukaciju za nezaposlene za tražena zanimanja
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Monika Vlašić Dropulja: To je odlična prilika, ponajprije za žene žrtve nasilja koje su često i ekonomski ovisne o nasilniku

Čak 1,463 milijuna kuna vrijedan je projekt “Nova znanja za nove mogućnosti” kojim će karlovačka Ženska grupa Korak u suradnji s Centrom za socijalnu skrb u Karlovcu i Sisku osigurati edukaciju za 64 nezaposlena korisnika. Projekt je financiran iz socijalnog fonda EU, a trajat će dvije godine.

Tesla auto Električna vozila U Karlovcu najveća punionica u Hrvatskoj

– Projektom ćemo educirati djelatnike Ženske grupe, ali i centara za socijalnu skrb za vještinu socijalnih mentora da bi ubuduće nezaposlene mogli usmjeravati i savjetovati kako doći do posla. Osiguran je novac i za prijevoz i za edukaciju 64 nezaposlene osobe, pola u Karlovačkoj, pola u Sisačkoj županiji, i to za poslove za koje, nakon istraživanja, utvrdimo da su traženi po županijama. Ovo je odlična prilika ponajprije za žene koje su bile žrtve nasilja, često i ekonomski ovisne o nasilniku. Njih je čak 84 posto u karlovačkom skloništu dugotrajno nezaposleno, a sada će se moći školovati za neko zanimanje i naći si posao u struci. Školovati možemo i dugotrajno nezaposlene osobe, muškarce ili žene koji primaju zajamčene minimalne naknade – objasnila je Monika Vlašić Dropulja, voditeljica projekta iz Ženske grupe Korak.

Vrtić Grabrik Počinje gradnja vrtića Grabrik U 11 mjeseci niknut će zgrada vrijedna čak 23 milijuna kuna

Mirjana Pogačić iz karlovačkog Centra za socijalnu skrb kazala je da na popisu osoba koje primaju zajamčenu minimalnu naknadu, a radno su sposobni, imaju čak 1800 osoba, a svi su oni potencijalni kandidati za ovaj program. U Sisačkoj je županiji jako puno nezaposlenih, a toliko se puno ljudi iseljava da je situacija alarmantna, tako da vjerujem da je ovo besplatno školovanje korisno da bismo ljude zadržali u županiji. Planiramo u program uključiti i neku od 640 osoba koje su radno sposobne, a korisnik je naknade – dodala je Alenka Ljubešić, ravnateljica Centra za socijalni rad Sisak.

Na karlovačkom Zavodu za zapošljavanje najtraženiji su konobari, kuhari, sobarice, pomoćna zanimanja, NKV radnici, tako da bi se u tim zanimanjima mogli naći i korisnici koji će se uključiti u ovaj program. 

Veleučilište Karlovac Veleučilište Karlovac Edukacija za 48 osoba iz Sisačke i Karlovačke županije