Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Završen projekt “Wheel of change”

Nisam mogla hodati, a sad mi je san imati svoju piteriju

Ferida Kranjčec
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Za posao se javilo jako malo korisnika socijalne pomoći pa je gradonačelnik Hrebak najavio da će i oni morati platiti neku cijenu

Čak 139 žena prijavilo se na projekt Grada Bjelovara “Wheel of change” (u prijevodu kotač promjene) u sklopu šireg projekta projekta “Zaželi – program zapošljavanja žena”. Njih 77 dobilo je priliku za zaposlenje. Iako je plaća minimalna, oko 3000 kuna, to nije bila prepreka ženama koje žele raditi.

Pevec u Bjelovaru Bjelovar Otvoren novoizgrađeni Pevecov trgovački centar

– Našim projektom koji smo plasirali na državni projekt omogućili smo da se 77 dugotrajno nezaposlenih žena zaposli. Projekt vrijedi 10 milijuna kuna, a riječ je o potpunosti nepovratnim sredstvima – objašnjava gradonačelnik Hrebak.

Žene će raditi dvije godine, pomagat će starijim i nemoćnima u domaćinstvima, a cilj grada jest pružiti priliku dugotrajno nezaposlenima da se priviknu na posao kako bi kasnije bili spremni za tržište rada.

Posao i za odbijene žene

– Dobile su mogućnost i prekvalifikacije i usavršavanja. Svakako ćemo obratiti pažnju da prekvalifikacija bude za tražena zanimanja, kako bi se žene po isteku ove dvije godine što lakše zaposlile. Koncentrirani smo na to da što više naših građana svoje plaće zaradi – govori Hrebak navodeći još jedan dobar primjer. Grad je, naime, lani u prosincu primio 12 ljudi za javne radove, a čak njih petero našlo je posao nakon toga.

Ipak, negativan trend na koji je naišao tijekom razgovora s kandidatkinjama jest činjenica da su se uglavnom prijavljivale žene koje ne primaju socijalnu pomoć, dok je korisnica socijalne pomoći bilo malo.

– Potičem i one koji primaju socijalnu pomoć da se aktiviraju. Želimo da što više naših radno sposobnih građana bude u radnom odnosu pa tako planiramo smisliti nešto i za žene koje su se prijavile, a nisu primljene u program – entuzijastičan je Hrebak.

Film o braniteljima Kreće snimanje filma o bjelovarskim braniteljima Ispričat će priču o ljudima i događajima prije rata do danas

Naglasio je da će do kraja ustrajati na zapošljavanju onih koji primaju socijalnu pomoć. Kao najbolji primjer ukazuje upravo na 77 zaposlenih žena koje nisu bile zaposlene, ali nisu primale socijalnu pomoć, iako su mogle.

– Plaće u ovom projektu nisu velike, međutim, žene su pokazale volju za radom. Moramo izjednačiti one koji žele raditi i one koji ne žele. Na koji način? Tako što će oni koji ne žele raditi ipak morati dati svoj obol društvu kako bi bili izjednačeni sa svima koji žele raditi i od svojih minimalnih primanja plaćaju svoje obaveze. Oni koje ne žele raditi, morat će platiti cijenu toga – čvrstog je stava Hrebak.

Moraš se snalaziti sam

Jedna od žena koja je nakon četiri godine nezaposlenosti dobila posao jest 53-godišnja Ferida Kranjčec. Ferida je pohađala Gimnaziju, ali nije maturirala. Danas, pak, prekvalificirala se u pomoćnu kuharicu, a prije toga je svojevoljno položila za računalnog operatera.

– Morate se snalaziti. Ja sam čak jedno vrijeme bila nepokretna. Čim sam se oporavila od operacije, položila sam vozački ispit, tečaj za računalnog operatera, a sada mi se ukazala prilika da se prekvalificiram u pomoćnu kuharicu. Moj cilj je da nakon dvije na ovom radnom mjestu otvorim svoj obrt, točnije piteriju – zaključila je Ferida. 

Lovrakovi dani kulture Veliki Grđevac Lovrakovi dani kulture počeli zaboravljenim dječjim igrama Terezijana Bjelovar Velik odaziv na 23. Terezijanu Caricu Mariju Tereziju došlo pogledati 20 tisuća građana