Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Velik dan za obitelj Čelan

'Nismo imali ni WC, što ću vam govoriti. Život nam je sad puno jednostavniji'

Ana Marija i Ivica Čelan sa troje svoje djece Mijom i blizancima Antonijom i Nedjeljkom konačno žive u normalnim uvjetima
1/9
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Jedna od djevojčica srčani je bolesnik i nužna joj je 24-satna pomoć

Ovo nam je najljepši i najsretniji Božić u životu! – tvrde to Ana Marija i Ivica Čelan koji su nas zajedno sa svoje troje djece Miom (9) te blizancima Antonijom i Nedjeljkom (8) dočekali u svojoj uređenoj i novoopremljenoj kući u Dugopolju.

U općini Dugopolje stalno se radi Perica Bosančić, načelnik Dugopolja, o godini na isteku i planovima za novu: Velika njemačka tvrtka stiže u malu općinu, pregovori pri kraju

– Nemate pojma koliko nam to znači! Djeca su dobili svoje sobe, a izvan svega smo oduševljeni jer smo konačno dobili kupaonicu pa djecu više ne kupam u maštelu pokraj peći na drva – kaže gospođa Ana Marija.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Općina Dugopolje zaslužna je što će im ovaj Božić dugo ostati u pamćenju. Znajući za teško materijalno stanje obitelji s troje malodobne djece od kojih je jedna djevojčica srčani bolesnik i nužna joj je 24-satna njega i pomoć, pokrenuli su akciju kako bi im životni prostor uredili i opremili za normalan život.

– Došao sam kod našeg načelnika Perice Bosančića sa ženom i djecom i pitao mogu li nam pomoći i on je odmah odlučio sve ovo pokrenuti – kaže Ivica Čelan.

– Uključile su se brojni donatori i sa zadovoljstvom smo Čelanima preuredili kuću – govori Joško Čelan, predsjednik Općinskog vijeća Dugopolja.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

– Pogledajte moju sobu. Sada mogu dovesti Tonija i koga god želim, seke mi neće smetati – pokazuje nam Nedjeljko.

Sestrice Mia i Antonija dijele sobu i uživaju u tome.

Bolnica Split Dječja kirurgija KBC-a Split Bolnica dobiva uređaj za brže i bezbolnije liječenje beba i djece

– Nas dvije smo se odmah dogovorile koja će na gornji, a koja na donji krevet – otkrivaju nam oduševljeno djevojčice i nabrajaju darove koje su dobile za Božić.

Zid sobe krasi Mijina zahvalnica koju je dobila kao članica folklornog društva Pleter. Roditelji se ponose sa sve troje djece. Vrlo dobri su učenici, primjerni u vladanju.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

– Sada više ne moram prati robu vani. Nismo imali WC, što ću vam govoriti. Život nam je sad puno jednostavniji – ističe Ana Marija.

Ona ne može raditi jer se mora brinuti za bolesnu kćer, a i Ivica je trenutačno bez posla, međutim uvjeren je da stižu bolji dani.

– Radio sam već na pokrivanju krovova, posao će opet krenuti iza Nove godine – uvjeren je.

Inače žive od doplatka za djecu i socijalne pomoći. Uređenje kuće za peteročlanu obitelj Čelan stajao je oko 110.000 kuna. Općina Dugopolje s načelnikom Pericom Bosančićem pokrenula je projekt, a uključili su se općinsko Komunalno poduzeće, Mijo Križan, obrt FTO “Ankica”, tvrtke “Pegor”, “Idoneus” Filipa Čipčića, a za novi namještaj pobrinuli su se članovi Moto-kluba Saranjsek iz Dugopolja.

– Osnovani smo prije dvije godine, a ove godine uspjeli smo organizirati veliki motoparty s kojega smo odlučili novac utrošiti na humanitarne potrebe. Ovo je tek prva akcija, bit će ih još – najavljuju bajkeri.

Javni bicikli i reciklažno dvorište uskoro stižu u Dugopolje Općina u 2018. iz EU povukla 7,5 milijuna kuna Dogodine u ovo vrijeme novo reciklažno dvorište