Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Počinje 13,2 milijuna kuna vrijedna obnova Doma za starije osobe Bjelovar

Nova fasada, stolarija, grijanje za 260 korisnika i 76 zaposlenika Doma

1/5
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
S ravnateljstvom Doma dogovorit ćemo i potrebne dodatne radove koji nisu obuhvaćeni projektom, rekao je župan Bajs

Najveći bjelovarski Dom za starije osobe kreće u obnovu, i to u sklopu projekta vrijednog nevjerojatnih 13,2 milijuna kuna. Za investiciju potpune energetske obnove doma Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala je 7,7 milijuna europskih sredstva putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, četiri milijuna kuna iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje europskih projekata, dok će Županija osigurati 1,5 milijuna kuna.

Županijska skupština BBŽ-a Osobe s invaliditetom dobivaju stalno radno tijelo

Županija se brine o starijima

Prvi je to ozbiljniji zahvat obnove Doma za starije osobe u Bjelovaru od njegova otvorenja prije tridesetak godina, a obuhvaća povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, postavljanje nove termoovojnice, izmjenu kompletne vanjske stolarije, ugradnju novog visokoučinkovitog sustava grijanja, zamjenu unutarnje rasvjete novom LED rasvjetom i druge potrebne radove. Sve će to pridonijeti velikom zadovoljstvu čak 260 korisnika Doma, ali i 76 zaposlenika. 

Posljednjih 30 godina bjelovarski Dom za starije osobe bavi se pružanjem usluga stanovanja, prehrane, njege i brige o zdravlju našim građanima – treće životne dobi.

– Dom je osnovan prije 33 godine i došlo je vrijeme da se obnovi. Time će se osigurati velika energetska ušteda. Zahvaljujem svima, na čelu sa županom Damirom Bajsom, koji su dali velik doprinos i uložili trud da se omogući obnova ovoga Doma – istaknuo je Mirko Jurković, član Upravnog vijeća Doma za starije osobe Bjelovar ispred korisnika Doma.

Rok do 30. travnja Veliki interes za županijsku kreditnu liniju za proljetnu sjetvu

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija posvećuje veliku pažnju građanima treće životne dobi i uz obnovu Doma provodi još niz projekata vezanih za umirovljeničku populaciju. Tu ulazi i europski projekt Zaželi putem kojeg se brine o 350 korisnika diljem županije, a same programe umirovljeničkih udruga Županija godišnje iz proračuna financira s milijun kuna.

Drugi po povlačenju novca EU

– Ovaj projekt posebno me veseli jer postoji potreba da se nakon gotovo 40 godina, otkad je ovaj Dom za starije osobe sagrađen, napravi temeljita obnova. Ona bi trebala dati novi standard za 260 korisnika i 76 djelatnika ovoga doma. Ovaj projekt jedan je od najvećih u Hrvatskoj. Mi ćemo s ravnateljstvom Doma dogovoriti da se naprave i potrebni dodatni radovi koji nisu obuhvaćeni projektom tako da će ukupna investicija i prijeći ovih 13,2 milijuna kuna. Bjelovarsko-bilogorska županija druga je po povlačenju sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tu je najveći broj škola, njih 44, ali i Opća bolnica Bjelovar te Dom za starije osobe – naglasio je župan Damir Bajs. 

Župan svečano otvorio edukacijski centar tvrtke Gastro Akademija i poručio: ‘Samo kvalitetnom ponudom možemo privući turiste i vratiti ih u naš kraj’