Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Ulaganje županije u zdravstvo

Nova tri vozila za patronažnu službu Doma zdravlja vrijedna su 231 tisuću kuna

1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Ključeve novih vozila predao je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u prisustvu ravnateljice Doma zdravlja Ljubice Čaić

Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije ovih je dana svoj vozni park upotpunio s dodatna tri nova osobna vozila za potrebe patronažne službe Doma zdravlja BBŽ-a. Ključeve je predao bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u prisustvu ravnateljice Doma zdravlja Ljubice Čaić.

Damir Bajs Razgovor s bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom S 15 novih projekata ulaganja u županiji dosegla su pola milijarde kuna

Obnovljene ambulante

Vrijednost vozila iznosi 231 tisuću kuna pa tako sada županijski Dom zdravlja trenutačno raspolaže s 24 vozila za potrebe patronažne službe od kojih svaki na godišnjoj razini prijeđe pet do sedam tisuća kilometara. Nabava novih vozila doprinijet će tome da sigurnost zaposlenika Doma zdravlja, u ovom slučaju patronažnih sestara, njih 24 koliko ih je zaposleno u Domu zdravlja i koje svakodnevno obilaze korisnike na području cijele županije, bude na najvišoj razini.

Također, županijski Dom zdravlja trenutačno raspolaže s 32 sanitetska vozila. Prosječno mjesečno svako vozilo prijeđe pet tisuća kilometara, na godišnjoj razini to je 60 do 70 tisuća kilometara.

– Ova tri vozila umnogome će našim patronažnim sestrama olakšati obilazak terena. One pokrivaju cijelu županiju, normativ je 4700 pacijenata tako da svaka patronažna sestra pokriva određen teren. Dva auta bit će u Bjelovaru, jedan ide u Garešnicu. Jako je važno obnavljanje voznog parka jer, što imamo više novih vozila, imamo manje popravaka, manji su troškovi održavanja. Također, patronažne sestre moraju biti sigurne na cesti – istaknula je ravnateljica Doma zdravlja BBŽ-a Ljubica Čaić.

Povećanje skrbi i bolji standard liječenja u Domu zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije ne očituje se samo u brizi za obnovu voznog parka, već i u pojačanim ulaganjima Bjelovarsko-bilogorske županije, osnivača Doma zdravlja.

Župan Damir Bajs obišao radove na novoj zgradi Opće bolnice Bjelovar Na gradilištu je stotinjak radnika, a dnevno se utroši 400 kubika betona

Tako su tijekom prošlih godina obnovljene sve ambulante Doma zdravlja na području županije. Nakon toga uslijedila je obnova i ulaganje u opremu četiri velika doma zdravlja u Čazmi, Daruvaru, Grubišnom Polju i Garešnici putem europskog projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ i sredstava Bjelovarsko-bilogorske županije ukupne vrijednosti 13,5 milijuna kuna.

Pohvala zdravstvu

– Iza nas je vrijeme korone, a pohvalio bih zdravstveni sustav koji je upravo tada pokazao koliko je važan jer oni su podnijeli najveći teret krize i mislim da su se iskazali. Mislim da je važnost patronažnih sestara svakome tko se imao prilike s njima susresti potpuno jasna, a na nama je da im osiguramo i u ovo vrijeme ono što je ključno, a to je sigurno vozilo za dolazak pacijentu ili za pacijentov odlazak u bolnicu u nekim situacijama – naglasio je župan Damir Bajs.

Ulaganje u primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu, čija se iznimna važnost pokazala i tijekom pandemije koronavirusa, jedan je od prioriteta Bjelovarsko-bilogorske županije, tvrdi župan.

projekt EU O 350 starih i nemoćnih već dvije godine brine se 70 žena

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija želi osigurati jednak standard u liječenju za građane toga kraja, kako u ruralnim tako i u urbanim sredinama, i uz velike projekte u zdravstvu, poput gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, ne treba zanemariti potrebe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje pacijenti ostvaruju prvi kontakt s liječnikom.