Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
završena realizacija velikog infrastrukturnog projekta na Savi

Nova ulazna EU luka dat će zamah razvoju gospodarstva u Slavoniji

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
U luci koja je dobila uporabnu dozvolu već je pretovareno više od osam milijuna tona robe

Završeni su radovi na izgradnji i unapređenju infrastrukture u Luci Slavonski Brod, međunarodnoj ulaznoj luci Europske unije na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

RADOVI U SREDIŠTU GRADA Uređeno parkiralište iza JVP-a Slatina

Realizacija projekta teškog gotovo 110 milijuna kuna, koji se sufinancira iz europskih fondova, trajala je gotovo tri godine.

Carinska slobodna zona

U gradnju luke utrošeno je 17 tisuća kubika betona i gotovo dvije tisuće tona čelika. S obzirom na to da leži na željezničkom prometnom koridoru 10 te da se nalazi u neposrednoj blizini njegova čvorišta s cestovnim koridorom 5C, realizacijom ovog projekta na rijeci Savi omogućit će se kvalitetan i brz protok roba riječnim, cestovnim i željezničkim putem, što će otvoriti put prijeko potrebnom gospodarskom razvoju istočne Hrvatske.

– Izgradnja luke potrajala je dulje no što smo mislili, što je uvijek uvjetovano financijskim sredstvima. Srećom, u posljednje dvije godine uspjeli smo ih osigurati. Zadovoljni smo što je luka napokon gotova i spremna za carinsku slobodnu zonu koju moramo aktivirati zbog roba u okruženju – rekao je Marijan Jurić, ravnatelj Lučke uprave Slavonski Brod.

SKUPŠTINA VIJEĆA UČENIKA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE Želimo da što više mladih ostane u našoj županiji

U luci koja je nedavno dobila uporabnu dozvolu već je pretovareno više od osam milijuna tona robe.

– Za razliku od naših kolega na moru i na rijekama, jedini smo u posao ušli bez tradicije. Krenuli smo od nule i ovo je veliki uspjeh za nas – dodao je Jurić.

Projektom je predviđeno da se roba koja dolazi željeznicom u prvoj fazi distribuira dalje cestovnim prijevozom, a manjim dijelom riječnim. No, kada Sava u skladu s planovima resornog ministarstva u brodskom Posavlju postane plovna, plan je da veći dio robe prijeđe na plovni put.

Dionica s rizikom

– Problem plovnosti već se rješava. Identificirali smo jednu dionicu od posebnog rizika, između Jaruga i Novog Grada, na kojoj se trenutačno radi kako bi se osigurao nesmetan promet i pristanak brodova u luku – kazala je Duška Kunštek, ravnateljica Uprave unutarnje plovidbe pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Zahvaljujući povezanosti s lukom u Vukovaru i koridorom Rajna – Majna – Dunav, Slavonski Brod je geopozicijski već postao jedna od najvažnijih riječnih luka u Hrvatskoj.

Župan Marko Marušić u Siraču: 'Suradnja je jedan od preduvjeta za razvoj Općine'

Luka ima direktan pristup na cestovnu i željezničku mrežu, čime se omogućava pretovar i skladištenje te preusmjeravanje tereta na unutarnje plovne putove prema Dunavu i Crnom moru te dalje željeznicom prema najvećim hrvatskim morskim lukama Ploče, Split, Zadar i Rijeka.