Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Za sufinanciranje kupnje prve nekretnine mladim obiteljima 1,1 milijun kuna

Novac za 40 prijavljenih, zbog velikog interesa radio se i rebalans proračuna

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Za kupnju nekretnine u gradu subvencije iznose 25.000, a u ruralnim sredinama 35.000 kuna - pročelnik Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju Kruno Šarić

Nakon što su 1. srpnja objavili Javni poziv za sufinanciranje kupnje kuće ili stana za mlade i mlade obitelji na području Vukovarsko-srijemske županije Upravni odjel za sport, mlade i demografiju objavio je i Odluku o raspodjeli financijskih sredstava iz Javnog poziva.

Rijeka Otvorene prijave Za sufinanciranje projekata učeničkih zadruga u Proračunu Grada Rijeke osigurano 15 tisuća kuna

Pristiglo 150 prijava

Poslije provedenog postupka ocjenjivanja pristiglih zamolbi, koje su se zaprimale do 31. kolovoza, donesena je Odluka o tome tko je dobio novac za stambeno zbrinjavanje ove kategorije stanovništva.

– Odlučili smo kako će novac biti odobren za 40 mladih i mladih obitelji s područja cijele županije. Kako smo i najavljivali, kupnju kuće na selu subvencionirat ćemo u iznosu od 35.000 kuna, dok ćemo rješavanje pitanja krova nad glavom u gradovima dati 25.000 kuna. Smatramo da se radi o velikoj pomoći za mlade – rekao je pročelnik Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju Kruno Šarić.

Za ovu demografsku mjeru bio je velik interes jer je već u ovome krugu pristiglo 150 prijava. Šarić kaže da se pri ocjenjivanju zamolbi gledalo da se pozitivno riješi što veći broj pristiglih prijava, a sve zato da što veći broj mladih obitelji ostane živjeti i raditi na prostoru najistočnije hrvatske županije. U prilog tome govori i to što je prvotno za ovu mjeru bilo planirano izdvojiti milijun kuna iz županijskog proračuna. Ali je, s obzirom na veliki interes, rebalansom osigurano dodatnih 150.000 kuna.

Dodaje i kako će s objavom odluke sada sa svim korisnicima kojima su odobrena sredstva, biti zaključeni ugovori o dodjeli financijskih sredstava s kojima će precizno biti regulirani međusobni odnosi kao i prava i obveze. Jedna od obveza korisnika je i ta da će najmanje pet godina morati živjeti na toj adresi. Isto tako, prije zaključenja ugovora korisnik će Upravnom odjelu dostaviti solemniziranu bjanko zadužnicu u iznosu od 50.000 kuna kao osiguranje potraživanja prema ovom ugovoru.

Čazmanski gradonačelnik potpisao ugovor Grad ponovno sufinancira studentske kredite

U isto vrijeme i korisnici su jako zadovoljni s pokretanjem nove demografske mjere. Kažu kako će im ta sredstva više nego dobro doći pri kupnji i opremanju svojih novih domova te da su planirani iznosi zadovoljavajući.

Dogodine još više novca

Šarić najavljuje kako će s ovom mjerom nastaviti i iduće godine te da se već sada razmišlja i planira kako je dodatno poboljšati.

– U planu nam je u idućoj godini osigurati još veća financijska sredstva za ovu županijsku demografsku mjeru kako bismo obuhvatili još veći broj građana. Razmišljamo i da uz mogućnost kupnje nekretnine subvencioniramo adaptaciju nekretnine kao i kupnju građevinskog zemljišta za izgradnju kuće. Sigurni smo da ćemo brzo moći govoriti i o konkretnim rezultatima ove mjere na području Vukovarsko-srijemske županije – zaključio je pročelnik Šarić.