Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Županija predložila program potpora za ublažavanje krize

Novčana pomoć građanima koji su dobili otkaz, odgode ovrha, a za gospodarstvo i OPG-ove čak 16 mjera

1/2
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Sufinancirat će se nabava novih grla u sektoru govedarstva, ovčarstva i kozarstva, do 50 grla po poljoprivrednom proizvođaču, ukupno 2000 komada. Sufinancirat će se i svinjogojstvo do 1500 svinja

Splitsko-dalmatinska županija donijela je paket mjera za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, namijenjenih građanstvu te za poljoprivredu, gospodarstvo i uslužne djelatnosti.

državna matura Županijski Centar izvrsnosti nastoji olakšati pripreme za polaganje državnog ispita Na webu za probu maturanti mogu riješiti lanjski ispit državne mature i dobiti rezultate

Ukupno 20 mjera

Župan Blaženko Boban sa zamjenikom Antom Šošićem, koji je na čelu županijskog tima za potporu građanima i gospodarstvu, predstavio je program potpore koji obuhvaća 20 mjera, od kojih su četiri usmjerene ugroženim građanima, a 16 gospodarstvu, poljoprivredi i uslužnim djelatnostima. Predložene mjere usuglašene su s koalicijskim partnerima i detaljno će se obrazložiti na Županijskoj skupštini. Istaknuli su da su radi što otvorenije pomoći građanstvu i gospodarskim subjektima županije, sagledali predložene mjere Vlade RH te nakon toga napravili detaljan prijedlog mjera Splitsko-dalmatinske županije vodeći računa da se mjere ne preklapaju.

– Dosadašnjim mjerama Vlade RH obuhvaćen veliki dio građana ali je i na regionalnoj zajednici da u ovoj zajedničkoj borbi protiv pandemije da svoj doprinos – ocijenio je Boban.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Predložene mjere za građane su: jednokratna potpora građanima koji su uslijed krize koronavirusa izgubili posao, a ne primaju naknadu sa Zavoda za zapošljavanje od 1000-4000 kuna, odgoda ovrhe građanima na obveze prema Županiji, oslobađanje od županijskih pristojbi za trajanja koronavirusa te pomoć građanima slabijeg imovinskog stanja i starijima u osiguranju obroka preko Crvenog križa. Što se tiče mjera za poljoprivredu, gospodarstvo i uslužne djelatnosti predloženo je sufinanciranje mirovinskog i socijalnog osiguranja novoosnovanim OPG-ovima koji proizvode hranu za ljudsku prehranu, sufinanciranje 50 % troškova knjigovodstvenih usluga za postojeće i novoosnovane OPG-ove, sufinanciranje sezonskih radnika na poslovima ubiranja plodova i drugim stočarskim poslovima, i to po markici ili po komadu. Planirano je i dodatno sufinanciranje troškova okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta te troškova uređenja i nabave poljoprivrednog zemljišta.

Ravnatelj Petar Škorić o projektima ŽUC-a Ne smijemo svi stati, u nacionalnom je interesu da što više tvrtki “preživi” krizu

Sufinancirat će se postojeći i novoosnovani OPG-ovi za sadnju novih ratarskih površina kulturama koje služe ljudskoj prehrani. Osnovat će se jedinstvena online tržnica za proizvođače i ponuđače poljoprivrednih proizvoda. Sufinancirat će se nabava novih grla u sektoru govedarstva, ovčarstva i kozarstva do 50 grla po poljoprivrednom proizvođaču, ukupno 2000 komada. Također, sufinancirat će svinjogojstvo radi povećanja fonda za ljudsku prehranu do 1500 komada.

Planirano je i sufinanciranje sektora proizvodnje mlijeka preko mini sirana, gradnje akumulacije za pojenje stoke te nabavke sadnica za kulture koje služe ljudskoj prehrani. Predviđena je i jednokratna potpora za mikro poduzetnike i obrtnike koji su uslijed koronakrize morali obustaviti poslovanje i to za nefiskalne troškove (mjera se odnosni na plaćanje režija poslovanja a za koju gradovi, općine, država i operateri nisu donijeli odluku o oslobađanju ili odgodi plaćanja), kao i potpora za novoosnovane mikropoduzetnike i poduzetnike početnike. Sufinancirat će se kamata na obrtna sredstva i nabavku opreme za poslovne subjekte, a primarno za uslužne i hotelijerske djelatnosti.

Uskoro i mjere za koncesije

Župan Boban istaknuo je da postoje još određene mjere koje će Županija pripremiti i uskladiti s ministarstvima, poput koncesija. Sve mjere za građane stupaju na snagu u ponedjeljak 27. travnja 2020. dok mjere za poljoprivredu, gospodarstvo i uslužne djelatnosti stupaju po odobrenju Ministarstva poljoprivrede i izglasavanja na Županijskoj skupštini.

Mjere koje je Županija poduzela u borbi protiv koronavirusa Zdravstvu još 2,5 milijuna kuna, niže plaće zaposlenicima Županije

– Pozivam sve koji će biti obuhvaćeni predloženim mjerama da se jave nakon Županijske skupštine kako bismo ih operativno proveli – pozvao je splitsko-dalmatinski župan.