Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Županijski Centar izvrsnosti nastoji olakšati pripreme za polaganje državnog ispita

Na webu za probu maturanti mogu riješiti lanjski ispit državne mature i dobiti rezultate

državna matura
Foto: Borna Filić/PIXSELL/Ilustracija
Državna matura neće biti kao prošlih godina, stoga je Centar izvrsnosti SDŽ-a odlučio pomoći maturantima. Od danas na web-stranici Centra izvrsnosti SDŽ-a bit će dostupna ispitna pitanja iz hrvatskog i engleskog jezika te matematike, osnovna i viša razina

Nije lako učenicima svladavati zahtjevno gradivo ni klasičnim metodama učenja, a poglavito danas, učenjem na daljinu. Najteže je maturantima pred kojima je ispit državne mature u još neviđenim okolnostima, a o njegovom rezultatu ovisi smjer kojim će krenuti u budućnosti.

Ravnatelj Petar Škorić o projektima ŽUC-a Ne smijemo svi stati, u nacionalnom je interesu da što više tvrtki “preživi” krizu

Napravili aplikaciju

– Kako bismo našim maturantima olakšali učenje i pripremu za najvažniji ispit koji je pred njima, pripremili smo im aplikaciju pomoću koje mogu provjeriti svoje znanje. Naime, od ponedjeljka 20. travnja na web-stranici Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije bit će im dostupna ispitna pitanja s polaganja mature prošle godine iz hrvatskog i engleskog jezika te matematike, osnovna i viša razina – otkriva nam Tomislav Đonlić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport.

Učenik se treba registrirati na web-stranici Centra izvrsnosti, ući u aplikaciju i odabrati test koji želi rješavati.

– Kao i na pravom ispitu državne mature, učenici su vremenski ograničeni. Kada riješe sva pitanja ili kad vrijeme istekne, moraju predati test nakon čega odmah dobiju rezultate. Istodobno mogu svoj rezultat usporediti s rezultatima koje su postigli učenici prošle godine kako bi stekli uvid gdje se nalaze u usporedbi s drugima – govori Đonlić.

U hotelu Zagreb na splitskom Duilovu ustrojena je karantena po najvišim standardima Korisnike nadgleda liječnik, imaju psihološku pomoć, pogled na more i volontere koji im ispunjavaju želje

Ravnatelj Centra izvrsnosti SDŽ-a Ivica Zelić kaže da ova aplikacija ne može pripremiti maturante za polaganje mature, ali je pravo mjesto gdje mogu provjeriti znanje.

– Normalno, neće ista pitanja biti ove godine kao i prošle, ali rješavanje tog testa će im omogućiti da steknu uvid u sam koncept ispita, način postavljanja pitanja i, naravno da provjere svoje znanje kako bi ga, bude li potrebe, mogli nadopuniti. Nacionalni Centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja priprema ovogodišnju maturu, identičan sadržaj neće biti na ispitu, ali unatoč tome ovo je izuzetan alat koji može pomoći maturantima – kaže Zelić.

Jedan učenik može polagati sve testove, čak i više puta, a nakon što ih preda dostupni su mu točni odgovori na sva pitanja pa odmah može sam provjeriti svoje znanje.

Županijski Centar izvrsnosti uspostavio je vlastitu platformu za učenje na daljinu pod nazivom “Edux – Centar znanja CI SDŽ”.

Posljedice pandemije Miruju brodovi za kružna putovanja

– Želja nam je djeci upisanima u programe Centra izvrsnosti SDŽ-a pružiti izazov u savladavanju preostalog gradiva programa, ponuditi im drukčije sadržaje te izazove koji će im zaokupiti svakodnevno vrijeme u sadašnjem okruženju – kaže Zelić.

Otvoreni „webcafei“

Platforma za e-učenje “Edux” kreirana je za sudionike sva četiri Centra izvrsnosti (matematika, prirodoslovlje, informatika, nove tehnologije) koji su raspoređeni po programima i razredima kao i inače prilikom održavanja nastave.

– Prošlog tjedna smo radili analizu i 80 posto korisnika se izjasnilo da im je za prihvaćanje sadržaja bilo potrebno jednako vremena kao kad se nastava odvijala uživo, a 20 posto ima suprotno iskustvo, međutim nezadovoljstvo nije bilo usmjereno na platformu već na situaciju kao takvu. Nedostaje im izravni kontakt i druženje – govori nam Zelić.

I tu su situaciju pokušali olakšati pa su im na platformi Eduxa otvorili „webcafee”.

Predstavljen kulturno-turistički vodič „Podvodna baština Splitsko-dalmatinske županije“ Od 200 podvodnih arheoloških lokaliteta predstavili 28 najatraktivnijih, ‘ekstraklase’

– Također, polaznicima programa Centra izvrsnosti SDŽ-a na raspolaganju su “webcafei” unutar kojih, slikom i tonom, mogu komunicirati, dijeliti ideje i surađivati. Učenici su sami unutar kafića i to je platforma koju rado koriste – kaže Zelić.