Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Ministar Horvat otvorio Poduzetnički inkubator

Novi dom lipičkih poduzetnika: Jako povoljni uvjeti zakupa poslovno-proizvodnog prostora

1/6
Foto: Grad Lipik
Raspoloživi prostor inkubatora čini šest box ureda. Svaki box ured veličine je 10 četvornih metara, u potpunosti je opremljen, a zakupnina iznosi 12 kuna po četvornom metru

U Poduzetničkoj zoni II u Lipiku ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat svečano je otvorio Poduzetnički inkubator Lipik čija je svrha poboljšanje dostupnosti poduzetničke poslovne infrastrukture malim i srednjim poduzetnicima radi njihova olakšanog rasta i razvoja. Vrijednost projekta je 20,8 milijuna kuna, a financiran je kroz Program razvoja poslovne infrastrukture iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 19,6 milijuna kuna.

Foto: Grad Lipik

Natjecanje je to koje se može usporediti sa Snježnom kraljicom na Sljemenu, ATP turnirom u Umagu ili Hanžekovićevim memorijalom u Zagrebu Međunarodni spektakl u uličnoj košarci Lipik 3x3 Challenger oduševio brojne posjetitelje Lipik izrasta u svjetski centar ulične košarke

Svrha inkubatora je razvoj nove poduzetničke poslovne infrastrukture koja će rezultirati privlačenjem novih investicija i stvaranjem mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta u malim i srednjim poduzećima, kao i jačanjem gospodarskog razvoja Grada Lipika i regionalne konkurentnosti. Nositelj projekta je Grad Lipik, a partneri na projektu su Lipička razvojna i turistička agencija LIRA d.o.o. i Grad Pleternica.

Puno brži gospodarski rast

– Mi smo u gradu u kojem se trenutačno i mimo ovoga projekta na gradilištima rade poslovi vrijednosti veće od 100 milijuna kuna. Kada bismo ovakvom dinamikom uspjeli zaraziti cijelu Hrvatsku, mi postupni rast gospodarstva ne bismo ciljali na stopu od tri, četiri ili pet posto, već bi se ovakvim načinom gospodarstvo razvijalo puno brže i dinamičnije – rekao je ministar Horvat, koji je početkom kolovoza prošle godine položio i kamen temeljac za inkubator.

Foto: Grad Lipik

Suradnja je dogovorena za dolazak na pripreme u siječnju 2020. i 2021. godine Lipik ponovno postaje idealno mjesto za provođenje sportskih priprema Jedinstvena prilika za Lipičane i njihove goste da na djelu vide instituciju svjetskog rukometa

Poduzetnički inkubator Lipik zauzima neto površinu od gotovo 2000 četvornih metara poslovnog prostora koji se sastoji od pet proizvodnih prostora za inkubaciju, za poduzetnike u fazi rasta i razvoja za proizvodno-prerađivačke djelatnosti, kao i deset box ureda raspoloživih za predinkubaciju, inkubaciju te za poduzetnike u fazi rasta i razvoja za uredske i administrativne poslove.

Posebne povlastice u korištenju inkubatora dat će se poduzetnicima početnicima, ženama poduzetnicama, poduzetnicima s posebnim statusom, ali i poduzetnicima koji se nalaze u fazi rasta i razvoja.

Nakon što se provedu potrebni natječaji, inkubator će postati dom za 15 poduzetnika.

– Realizacija projekta poput Poduzetničkog inkubatora svakako je veselje, jer 20 milijuna kuna je velika stvar za naš grad. Prema dosad iskazanom interesu, ja se nadam da ćemo za manje od mjesec dana, kada se provede natječajni postupak, sa zadovoljstvom moći reći da su kapaciteti inkubatora zauzeti. To je ono što nas posebno veseli jer sami zidovi ne znače ništa ako unutra nisu poduzetnici – poručio je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Najljepši školski vrt Lipik kao Opatija kontinentalnog turizma

Foto: Grad Lipik

Raspoloživi prostor inkubatora čini šest box ureda. Svaki box ured veličine je 10 četvornih metara, u potpunosti je opremljen i tako čini jednu zasebnu funkcionalno-prostornu cjelinu namijenjenu zakupu. Zakupnina box ureda iznosi 12 kuna po četvornom metru, a korisnici box ureda imaju na raspolaganju zajedničku čajnu kuhinju te sanitarne prostorije s tuševima i garderobama.

Korisnici inkubatora na raspolaganju će imati i informatičku učionicu, odnosno salu za sastanke. Objekt je opremljen klima-uređajima, grijanjem, komunikacijskim ormarima, kao i rekuperacijom zraka, a uz uvažavanje energetske učinkovitosti, svaka proizvodna jedinica raspolaže i solarnim panelima za grijanje tople potrošne vode te potpore grijanju.

Učenici stvaraju i uče o ljepotama prirode U lipičkoj Osnovnoj školi otvoren novi natječaj za najljepši školski vrt

Grad prijatelj poduzetnika

Kako je istaknuo gradonačelnik, za Grad Lipik kao nositelja projekta inkubator je važna karika u razvoju gospodarstva na ovom području.

– Dobili smo status grada prijatelja poduzetnika, prijatelja ženskog poduzetništva, onda smo 2017. povukli najviše europskih sredstava po broju stanovnika, a sada smo otvorili i najviše obrta. Dakle, mislim da je pravac i trend u Lipiku očit – istaknuo je Kasana.

U svjetlu potpore poduzetnicima početnicima i razvoja gospodarstva na lipičkom području važno je naglasiti i to da je Lipik jedan od rijetkih gradova koji je prošao na natječaju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te mu je dodijeljen iznos od 4,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava za realizaciju ulaganja u projekt pod nazivom “Ulaganje u dovršetak izgradnje osnovne zajedničke infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Lipik II”.

Foto: Grad Lipik

Hostel je otvoren u kolovozu 2018., a već je u njemu boravilo više od 800 gostiju U Lipiku uz mala ulaganja riješili problem nedostatka smještaja Napušteni objekt pretvorili u moderan hostel s 53 ležaja