Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Potpisan ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za obnovu dvorca u Bilju

Novi iskorak u obnovi dvorca vojskovođe Eugena Savojskog u Bilju

Foto: Osječko-baranjska županija
Ulaganja u obnovu kulturne i prirodne baštine u OBŽ-u trenutačno iznose 250 milijuna kuna

Ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za obnovu Dvorca Eugena Savojskog u Bilju, vrijedan 915.750 kuna, potpisali su proteklog tjedna načelnik Općine Bilje Željko Cickaj i Ivan Bilota, direktor tvrtke Bilota inženjering d.o.o. iz Segeta Donjeg.

POZITIVNI TRENDOVI U OBŽ Županija europskim projektima osigurala 800 milijuna kuna

Zalog za budućnost

– Prije četiri godine govorili smo o ogromnim potencijalima dvoraca na području naše županije. Započeli smo tri projekta zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih fondova, SAFU-om te načelnicima i gradonačelnicima, a radi se o obnovi dvoraca Dore Pejačević u Našicama i dvoraca u Tikvešu. Sada smo potpisali ugovore o izradi projektno-tehničke dokumentacije za obnovu dvorca Eugena Savojskog u Bilju kojeg sufinanciraju Općina Bilje, Osječko-baranjska županija i Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova. Očekujemo brzu pripremu dokumentacije koja će prethoditi obnovi dvorca i njegovom stavljanju u funkciju svih nas koji ovdje živimo, naravno i turista. Dvorci u Valpovu i Donjem Miholjcu također čekaju obnovu, međutim postoje zapreke zbog imovinskopravnih odnosa. Kao Županija nastavit ćemo podupirati projekte obnove svjesni da su dvorci naš veliki zalog za budućnost – rekao je župan Ivan Anušić. Ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak naglasila je da su ulaganja u obnovu kulturne i prirodne baštine na području OBŽ u ovom trenutku vrijedna gotovo 250 milijuna kuna.

– Riječ je o projektima Parka prirode Kopački rit i dvoraca u Tikvešu, pripreme projektne dokumentacije za obnovu dvorca u Bilju te projekata obnove dvoraca u Našicama koji su već u realizaciji. Još sedam projekata priprema se s projektno-tehničkom i studijskom dokumentacijom za prijavu za fondove EU u novom programskom razdoblju, a među njima su i erdutska kula i utvrde Kolođvar između Ivanovca i Čepina. To su naši još vrjedniji kulturni biseri koji će puno doprinijeti na karti vidljivosti Osječko-baranjske županije u smislu turističke valorizacije, ali i pojačavanja gospodarskih aktivnosti koje će se vezati na taj segment. Dodatno, dvorac u Bilju može napraviti potpuno novu stvar u kontinentalnom turizmu, a to je kulturno-turistička ruta OBŽ na temelju povijesne ličnosti, vojskovođe i princa Eugena Savojskog – istaknula je Tramišak.

DONACIJA ŽUPANIJE Zavodu za dječju kirurgiju 150.000 kn

Načelnik Općine Bilje Željko Cickaj kazao je kako se na projektu intenzivno radi od 2017.

Rok godinu dana

– Iza nas je velik posao, ali u suradnji s Osječko-baranjskom županijom unazad četiri godine, od kada smo ušli u suvlasništvo, učinili smo sve da konačno dođemo u ovu situaciju. Sadržaj unutar dvorca ovisit će o izrađenoj dokumentaciji i konzervatorskoj studiji, odnosno o prihvatljivim troškovima jer nam je cilj osigurati samoodrživost. Procijenjena vrijednost projekta bila je 1,8 milijuna kuna, no javnom nabavom smo došli do nešto manjeg iznosa, a rok za završetak radova je godinu dana – rekao je Cickaj.