Projekt učenika požeške Obrtničke škole "Vinys-vinski sladoled" proglašen je jednim od najboljih poduzetničkih projekata na natječaju Hrvatske udruge poslodavaca "Poduzetnici budućnosti". Spajajući različite sorte vina s odgovarajućim voćnim aromama i orašastim plodovima, mladi su Požežani kreirali osam vrsta sladolednih okusa čija su baza vina požeške kotline poput graševine, crnog pinota, chardonnaya i drugih.
Zahvaljujući originalnoj ideji o spajanju vina i sladoleda u novi ukusan proizvod, požeški su srednjoškolci svrstani među najbolje mlade poduzetnike u Hrvatskoj, što je njihovoj školi donijelo novčanu nagradu od 25.000 kuna.
- Ideja za naš projekt rodila se iz želje da učenici promišljaju iz perspektive budućih djelatnika u turizmu o stvaranju novog proizvoda koji će u svojoj bazi sadržavati tradicijsku komponentu našeg kraja, a istovremeno biti novi gastronomski proizvod - rekla je ravnateljica škole Iva Šnajder.
Učenike, njihovu mentoricu Marijanu Levar i ravnateljicu primio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji im je čestitao na ostvarenom uspjehu.
- Ovim projektom dajemo poruku mladim ljudima da budu kreativni jer tako otvaraju vrata velikim mogućnostima i isti ti mladi ljudi jedan dan mogu biti obrtnici, gospodarstvenici, osobe koje će otvoriti nova radna mjesta te ovakvim idejama predstaviti nove načine turizma za našu Slavoniju – rekao je Tomašević.