Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Na računarstvu 40 mjesta za upis u jesenskom roku

Novi stručni studiji donose i nove mogućnosti županiji

1/2
Foto: FERIT
Moramo imati radnu snagu koja ima visoki stupanj obrazovanja i koja će tijekom studija zahvaljujući praktičnoj nastavi u tvrtkama steći kompetencije konkurentne na tržištu rada - kaže Ivan Ambroš

Pokretanjem novih studija u Vinkovcima otvaraju se i nove mogućnosti za buduće studente što pak donosi i puno toga županijskom gospodarstvu kojemu su prijeko potrebni mladi i stručni kadrovi koji će preuzeti daljnji razvoj najistočnije hrvatske županije. Tako su na jesenskom roku slobodna 23 mjesta na studiju drvne  tehnologije i 40 mjesta na studiju računarstva za koja se očekuje da će biti vrlo brzo popunjena.

Konkurentna radna snaga

– Imamo mali udio visokoobrazovanog stanovništva. Ako želimo konkurentno gospodarstvo, s proizvodima visoke dodane vrijednosti i visokog stupnja finalizacije, moramo imati i konkurentnu radnu snagu koja ima visoki stupanj obrazovanja. Ne da se samo dođe do diplome, već da se tijekom studija i kroz praktičnu nastavu u tvrtkama steknu kompetencije konkurentne na tržištu rada – rekao je direktor Centra kompetencija Ivan Ambroš.

Podsjeća da je Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj osnovala Vukovarsko-srijemska županija još 2016. s ciljem jačanja inovacijskog potencijala gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije. Naglašava i to da na prostoru Vukovarsko-srijemske županije ne postoje znanstveno-istraživački kapaciteti koji mogu zadovoljiti razvojne potrebe gospodarstva za istraživanjem, razvojem i inovacijama te da je stoga jedna od uloga Centra kompetencija – spajanje gospodarstva i znanosti.

Foto: FERIT

Prema Ambroševim riječima, Skupština i Nadzorni odbor Centra kompetencija 2019. godine usvojili su Strateški poslovni plan 
Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj 2020.-2024. sa strateškom inicijativom pokretanja dislociranih studija na području Vukovarsko-srijemske županije za potrebe gospodarstva. Rezultat su 34 studenta koja su u akademskoj godini 2020./2021. upisana na studij drvne tehnologije u Vinkovcima, a u ovoj akademskoj godini 2021./2022. započeo je upis druge generacije studenata drvne tehnologije i prve generacije studenata računarstva.

Otvoreni predupisi

Upisi u 1. godinu preddiplomskog stručnog studija Drvna tehnologija u Vinkovcima, koji provodi Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba, održani su u ponedjeljak 26. srpnja 2021. u Vinkovcima u Glazbenoj školi Josipa Runjanina, gdje će se 
i provoditi nastava. Na prvom upisnom roku upisano je 17 studenata. S obzirom na to da je broj studenata ograničen na 40, ostala 
su još 23 mjesta za upis na jesenskom roku.

Dodatne informacije dostupne su na web-stranicama Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu. Mogućnost predupisa studenata preko portala https://www.postani-student.hr/ za upis na dislocirani preddiplomski stručni studij računarstva u Vinkovcima, koji provodi Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka (FERIT), otvorena je 23. srpnja 2021.

Nastava će se održavati u prostoru Tehničke škole Ruđera Boškovića u Vinkovcima, a na jesenskom roku će studij računarstva u Vinkovcima moći upisati 40 studenata.

– Uz prvu generaciju studenata računarstva i drugu generaciju studenata drvne tehnologije zadržavamo mlade ljude u Vukovarsko-srijemskoj županiji i pripremamo ih za tržište rada tako da se već kroz praksu na studijima dokažu budućim poslodavcima. Zahvaljujem Vukovarsko-srijemskoj županiji i Gradu Vinkovcima koji sufinanciraju studije, a posebno našim tvrtkama Bjelin Otok  d.o.o., Spačva d.d., Multinorm d.o.o., Nexus d.o.o., Informatika Fortuno d.o.o., GoAds d.o.o., kao i ostalima koji su dali podršku pokretanju ovih studija – zaključio je Ivan Ambroš.