Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Projekt vrijedan 33,7 milijuna kuna

Novo ruho Brijuna do ljeta 2020.: uređenje šetnice i ljetnog kina, brod na hibridni pogon...

Brijuni
Foto: Dusko Marusic/Pixsell
Riječ je o najvrjednijem projektu u brijunskoj povijesti kojim će se do ljeta 2020. godine urediti posjetiteljska infrastruktura, modernizirati turistički sadržaji, diversificirati izletnička ponuda, obogatiti edukativna i prezentacijska ponuda te unaprijediti sustav upravljanja posjetiteljima NP-a

Javna ustanova Nacionalni park Brijuni u četvrtak je na Vladi Republike Hrvatske potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt 'Novo ruho Brijuna'. Dodijeljena sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 27.285.453,83 kn i čine 85% ukupnih prihvatljivih troškova, dok je ukupna vrijednost projekta 33.662.108,06 kn + PDV. Važnost projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 10% odobrenog sufinanciranja u iznosu 3.201.953,39 kn.

Projekt se provodi unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“. Riječ je o najvrjednijem projektu u brijunskoj povijesti kojim će se do ljeta 2020. godine urediti posjetiteljska infrastruktura, modernizirati turistički sadržaji, diversificirati izletnička ponuda, obogatiti edukativna i prezentacijska ponuda te unaprijediti sustav upravljanja posjetiteljima NP-a.

Na Velikom Brijunu predviđeno je opremanje i uređenje Ljetnog kina; modernizacija Prirodoslovne izložbe; uređenje zdenca Živa voda i Kompresorske stanice radi prezentacije hidrogeoloških posebnosti otočja poput vodnih pojava, bušotina, crpne stanice i geološkog stupa; uređenje Šetnice pod brdom Straža s ciljem prezentacije šumskog ekosustava; te uspostavljanje dodatnog informativnog punkta za kvalitetnije direktno informiranje posjetitelja o svim sadržajima NP-a.

Obnovom sedam objekata u luci Malog Brijuna proširit će se ne samo izletnička, već prvenstveno edukativna ponuda Parka, sa smještajem, ugostiteljskom uslugom i višednevnim edukativnim programima namijenjenim vrtićkim, školskim i sveučilišnim skupinama te umjetnicima, znanstvenicima i istraživačima koji tu budu željeli raditi, priopćili su iz NP Brijuni.

Za veću udobnost posjetitelja i bolju povezanost atrakcija nabavit će se jedan brod na hibridni pogon kapaciteta 150 putnika i dva vlaka, s kapacitetom od 80 putnika svaki. Izradit će se novi alati za suvremenu interpretaciju brijunske baštine te provesti edukacija stotinjak djelatnika s ciljem poboljšanja komunikacijskih, prezentacijskih i prodajnih vještina.
             
"Ovo je najvrjedniji projekt u povijesti Javne ustanove NP Brijuni, te je od krucijalnog značaja za obnovu i budući razvoj Nacionalnog parka, koji će ovim sredstvima unaprijediti i modernizirati turističku ponudu i prikazati široj javnosti enormni razvojni potencijal brijunskog otočja", rekao je novoimenovani ravnatelj JU NP Brijuni, dr.sc. Marno Milotić.