Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Kvaliteta proizvoda

Novom aplikacijom do svih informacija o maslinovom ulju

Maslinovo ulje, uljara
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Projekt informatizacije maslinarstva u Istarskoj županiji koji će se realizirati uz pomoć Combisovog rješenja Olive Manager predstavljen je u uljari San Lorenzo Azrri u Vodnjanu

"Istarsko maslinarstvo jedno je od najuspješnijih u zemlji i šire, a naše maslinovo ulje najbolje na svijetu prema svojoj kvaliteti. Kako bi omogućili njegovu daljnju valorizaciju i održivu strategiju razvoja maslinarstva u Istri, potrebni su nam dodatni iskoraci. Jedan od njih je uspostava aplikacije Olive Manager koja će unaprijediti i omogućiti veću proizvodnju i tržišnu vrijednost našeg maslinovog ulja. Danas predstavljamo novu digitalnu aplikaciju koja spaja tradiciju i informatičku revoluciju na način da svaki maslinar, uljara te krajnji korisnik-potrošač može na jednom mjestu pratiti sve podatke koji se tiču proizvoda“, izjavio je istarski župan zahvalivši se svim sudionicima u projektu.

"Ovo je novitet za cijelu Hrvatsku i ponosan sam što Istra ponovo predvodi u suvremenim trendovima i inovacijama. Siguran sam kako će i ostali naši autohtoni poljoprivredni proizvodi sljedećih godina ići tim smjerom“, zaključio je župan Valter Flego.

Dodao je kako se nada da će istarsko maslinovo ulje iduće godine dobiti oznaku izvornosti na razini Europske unije.

Direktor AZRRI-ja Igor Merlić istaknuo je da Istarska županija aktivno radi na zaštiti izvornosti svojih vrhunskih proizvoda te kako biti najbolji podrazumijeva strogo praćenje kvalitete proizvoda, što će omogućiti aplikacija Olive Manager, priopćili su iz Istarske županije.

Govoreći o Klasteru istarskih maslinara, njegov predsjednik Bruno Legović naglasio je kako je cilj u narednom razdoblju restrukturiranje u Proizvođačku maslinarsku organizaciju koja bi udruživala glavninu maslinara i uljara s područja Istre i bila glavni nositelj daljnjeg razvoja maslinarskog sektora u Istarskoj županiji i proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja s oznakom izvornosti 'ISTRA'.

Pročelnik Županijskog upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Milan Antolović osvrnuo se na uspjehe u istarskom maslinarstvu u posljednjih dvadesetak godina, odnosno povećanje stabala maslina s 350 tisuća na današnjih 1,5 milijuna, dok se broj uljara popeo s 4 na današnje 34 uljare.

"Ova naša inicijativa za uvođenjem aplikacije Olive Manager realizirana je u samo 6 mjeseci, a sam projekt ocijenjen je najboljim projektom te vrste u EU", naglasio je Antolović.

"Izuzetno smo ponosni što sudjelujemo u ovom jedinstvenom projektu koji će osigurati mnogobrojne benefite za sektor maslinarstva u Istri. Naše Olive Manager rješenje bilježi sve korake u procesu proizvodnje maslinovog ulja i pojednostavljuje nužnu kontrolu, a sve kako bi se osiguralo jače povjerenje u ekstra djevičansko maslinovo ulje 'Istra'. Potencijal našeg tehnološkog rješenja iznimno je velik, jer je primjenjiv na različite poljoprivredne kulture od malina, smokvi i borovnica, preko žitarica do sira i meda. Želja nam je da uz pomoć IT-a ojačamo povjerenje u domaće proizvode, potaknemo potrošnju, ali i prepoznatljivost kvalitetnih hrvatskih brendova izvan Hrvatske", izjavio je predstavnik Combisa Mladen Maras.