Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija

Novom fazom projekta 'Zaželi' osigurana skrb za 2977 osoba iz OBŽ-a

Zaželi u OBŽ
1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić smatra da je ovaj projekt najbolji ikada u sustavu socijalne skrbi jer prevenira institucionalizaciju

U okviru poziva "Zaželi - prevencija institucionalizacije" ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručio je ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava predstavnicima 31 jedinice lokalne samouprave, udruga i institucija s područja Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije. Ukupna vrijednost uručenih ugovora iznosi 30,3 milijuna eura, s tim da se 24 ugovora odnose na korisnike s područja Osječko-baranjske županije, a njihova vrijednost je 24,7 milijuna eura.

Prednjači među županijama

Realizacijom ugovora zaposlit će se ukupno 633 osobe koje će u idućih 36 mjeseci pružati usluge potpore i podrške za ukupno 3718 osoba starijih od 65 godina ili osobama s invaliditetom. Od toga je čak 2977 osoba s područja Osječko-baranjske županije, koja prednjači među hrvatskim županijama u pripremi i provođenju nacionalne strategije transformacije i deinstitucionalizacije socijalnih usluga.

– Projekt "Zaželi" jedan je od najboljih socijalnih programa u RH i zbog toga smo odlučili kroz ovaj poziv napraviti program koji će trajati tri godine, a ne isprekidano kao do sada. Naš zadatak je da osobama koje žive u samačkim domaćinstvima ili su na listi čekanja za smještaj u instituciju osiguramo primjerenu skrb sredstvima iz Europskog socijalnog fonda i iz državnog proračuna. Ministarstvo će do kraja godine u suradnji s županijama izraditi županijske socijalne planove koji trebaju detektirati potrebe na terenu i uključiti sve korisnika te mapirati mrežu socijalnih usluga kako bismo točno znali u kojem broju ova usluga treba biti pružana u narednom razdoblju. Želim zahvaliti svim prijaviteljima, jer njihovo iskustvo i dosadašnja provedba su bili argument zašto smo osigurali dodatnih 400 milijuna eura i gotovo u svim jedinicama lokalne samouprave nastavimo pružati ovu uslugu. Započeli smo proces deinstitucionalizacije da smanjimo priljev starijih osoba u domove i osiguramo kvalitetniju alternativu usluge skrbi u kući. Upravo zbog potrebe deinstitucionalizacije, krajem ljeta prošle godine Vlada RH je donijela odluku o dodatnih 50 milijuna eura za izgradnju centara za starije sobe u svim prijavljenim županijama, pa će se ove godine početi graditi 18 takvih centara. Kroz centre će se osigurati pomoć u kući, poludnevni boravak te dostava obroka u samačka domaćinstva – rekao je ministar Marin Piletić.

Smanjuje ulazak u ustanove

Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić stava je kako je ovaj projekt najbolji ikada u sustavu socijalne skrbi jer prevenira institucionalizaciju, što je nacionalni plan i strategija u skladu sa smjernicama EU, a osim skrbi za starije i nemoćne osobe, donosi i zapošljavanje velikog broja osoba.

– Zadnjih godina govori se o nacionalnoj strategiji transformacije i deinstitucionalizacije socijalnih usluga, a ovo je odlučna prilika da se smanji ulazak u te ustanove, no to ne bi bilo moguće bez ovakvih programa i razvijenih usluga izvan institucija. Na području Osječko-baranjske županije imamo izvrsnu suradnju s udrugama civilnog društva koje rade upravo takve i slične preventivne programe ne samo za osobe starije životne dobi nego i za djecu i mladež, a sve kako bi se smanjio ulazak u institucije. Zato će takvi projekti u svrhu prevencije institucionalizacije biti uvršteni u socijalni plan naše županije – kazao je Lukić.

storyeditor/2024-03-22/PXL_180324_111882244.jpg Osječka bolnica dobila uređaj najnovije generacije za otkrivanje malenih tumora KBC Osijek druga javna ustanova u Hrvatskoj koja ima najsuvremeniji PET/CT Ugovori za škole Projekt cjelodnevne nastave Za 10 škola ugovoreni radovi vrijedni 800.000 € storyeditor/2024-03-15/Stambeni_1.jpg Jedan od najboljih županijskih projekata Uz subvencije kamata povoljnije do stanova i kuća