Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Proračun Osječko-baranjske županije za 2021. iznosi 1.543,540.990 kuna

"Novu godinu započinjemo s kapitalnim projektima, ne odustajemo ni od jednog"

Foto: Osječko-baranjska županija
Ne odustaje se ni od I. gimnazije u Osijeku, za koju se trenutačno ne može povući novac EU

Na 35. sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije, zadnjoj ove godine, od 20 točaka dnevnog reda najvažnija je bila prijedlog proračuna Županije za 2021. godinu i projekcija za 2022. i 2023. godinu, a većinom glasova vijećnika (32 za i 7 protiv) prijedlog je i usvojen.

Koprivnica PRIJEDLOG KOPRIVNIČKOG PRORAČUNA ZA 2021. GODINU Zbog nove škole Grad se zadužuje za 70 milijuna kn

Planirani proračun za iduću godinu tako iznosi 1.543,540.990 kuna. On je, tako, smanjen u odnosu na trenutačno važeći za 2020. godinu za 1,33 posto.

Školski obrok za sve

Od ukupnog iznosa proračuna na županijski proračun odnosi se 529,751.461 kuna (34,32 posto), dok se iznos od 1.013,789.529 kuna (65,68 posto) odnosi na vlastite prihode proračunskih korisnika koji su evidencijski prikazani u proračunu.

– Predloženi proračun za 2021. godinu zadržava sve dosadašnje elemente, od socijalnih do projektnih i razvojnih. Dakle, ne odustajemo od projekata koje smo do sada realizirali, koji se realiziraju i koje smo najavljivali za iduće razdoblje. Novu godinu započinjemo izgradnjom kapitalnih projekata kao što su Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, Gospodarski centar, nastavljamo projekt "Školski obrok za sve", kao i ostale projekte u školstvu, zdravstvu, socijali. Sve projekte nastavljamo iako je zbog epidemije koronavirusa otežano njihovo financiranje pa smo našli druge modele financiranja – rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Vinkovci Sve se više gradi U četiri godine vinkovački proračun veći za gotovo 250 milijuna kuna

Dodao je da Županija u 2021. kreće s novim proračunom, no počinje i novo financijsko razdoblje s razine fondova EU, koje je preduvjet za realizaciju projekata poput novog Kliničkog bolničkog centra Osijek, revitalizacije starog OLT-a, modernizacije i proširenja Zračne luke Osijek i drugih projekata.

– Neće biti odustajanja ni od jednog projekta pa ni od I. gimnazije u Osijeku, za koju se u ovom trenutku ne mogu povući europska sredstva, no projekt će se realizirati – poručio je župan Anušić.

USVOJEN REBALANS ŽUPANIJSKOG PRORAČUNA Proračun 54,1 milijun kuna manji, projekti idu dalje

Novi studiji

Vijećnici su postavili pitanja županu o više aktualnih tema, između ostalog i odustaje li se od osnivanja Studija farmacije u Osijeku. Te glasine demantirao je dr. sc. Drago Šubarić, naravno kao prodekan Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Istaknuo je da će Medicinski fakultet i Prehrambeno-tehnološki fakultet zajednički izvoditi studij farmacije, za što je već pripremljen elaborat, a slijedi njegova recenzija.

– Očekujemo da će 2021./2022. fakultetske godine studij farmacije početi na Sveučilištu u Osijeku. Osim toga, u pripremi su i studij šumarstva i zaštite prirode te studij logopedije, što smo analizom tržišta rada ustanovili kao potrebno – rekao je dr. sc. Drago Šubarić.