Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
potpisan ugovor

NP Brijuni dobit će novi putnički brod koji će moći prevoziti 150 putnika

NP Brijuni
Foto: Boris Ščitar/Vecernji list/PIXSELL
Projektiranje i gradnja novog putničkog broda jedna je od aktivnosti projekta 'Novo ruho Brijuna', sufinanciranog u sklopu Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.' iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Ugovor o projektiranju i gradnji putničkog broda vrijednog 14,4 milijuna kuna potpisali su u četvrtak na Brijunima ravnatelj Nacionalnog parka Brijuna Marno Milotić i  predsjednik Uprave Tehnomont Brodogradilišta Pula d.o.o. Tomislav Smirčić.

Brijuni Projekt vrijedan 33,7 milijuna kuna Novo ruho Brijuna do ljeta 2020.: uređenje šetnice i ljetnog kina, brod na hibridni pogon...

Time će, kako je istaknuto, Nacionalni park Brijuni dobiti novi putnički brod koji će moći prevoziti 150 putnika i bit će na električni pogon, a vrijednost mu je 14,4 milijuna kuna.

Projektiranje i gradnja novog putničkog broda jedna je od aktivnosti projekta "Novo ruho Brijuna", sufinanciranog u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020." iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

"Radi se o katamaranu koji ima dosta plitki gas, tako da će moći uploviti i u Luku sv. Mikula na Malom Brijunu, čime će se u cijelosti staviti u funkciju Mali Brijun. Slijedi obnova sedam građevinskih objekata na Malom Brijunu za edukaciju znanstvenika, istraživača, edukatora i osnovnoškolsku djecu i djecu vrtićke dobi", istaknuo je ravnatelj Nacionalnog parka Marno Milotić, dodajući kako će taj putnički brod osigurati prijevoz putnika do tog mjesta. 

masline u NP Brijuni i Fažani Kreće projekt istraživanja sorti i podrijetla milenijskih maslina

Projekt "Novo ruho Brijuna" jedan je od projekata nacionalnih parkova i parkova prirode koji je uspješno kandidiran na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU "Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode" i koji je u provedbi od listopada 2017.

Opći cilj projekta je unaprijediti upravljanje Nacionalnim parkom Brijunima na načelima održivog korištenja prirodne baštine radi društveno-gospodarskog razvoja lokalne zajednice kroz razvoj posjetiteljske infrastrukture i atraktivnih turističkih sadržaja te edukacija posjetitelja o važnosti prirodne baštine.