Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Nužno još čvršće povezivanje strukovnih škola i industrije

1/3
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Brodska Tehnička škola bila je domaćin međunarodne konferencije “Skill Me 2023”, fokusirane na učenike, nastavnike i poduzetnike

Međunarodna konferencija “Skill Me 2023” iz programa povezivanja obrazovanja i gospodarstva u regiji Alpe-Jadran održana je u petak u brodskoj Tehničkoj školi. Cilj je konferencije postizanje boljih veza i suradnje između industrije i srednjoškolskog obrazovanja te razmjena iskustava i primjera dobre prakse unutar regije.

Osim brojnih predavanja, održan je i niz radionica za učenike iz područja strojarstva, mehatronike, zavarivanja i autoservisne djelatnosti.

Učenje temeljeno na radu

Skup svake godine ima drugačiji naglasak, a ove godine on je stavljen na digitalizaciju školstva i industrije.

– Ovo je zaista hvalevrijedan projekt i aktivnost koja će našoj školi, ali i svim sudionicima, učenicima i nastavnicima donijeti nova znanja iz struke koja ćemo kasnije moći primijeniti u našem strukovnom obrazovanju – rekla je Matea Ćorluka, zamjenica ravnateljice brodske Tehničke škole.

Konferencija je organizirana u sklopu projekta Tehničke škole “Regionalni centar kompetentnosti Slavonika 5.1”, čiji je cilj stvoriti privlačan, inovativan i tehnološki napredan sustav obrazovanja i osposobljavanja spreman za provedbu učenja temeljenog na radu.

Provedba projekta traje već gotovo tri godine, a njegova najveća vrijednost ogleda se u tome što ulaže direktno u učenike. U projektu sudjeluju strukovne i tehničke škole iz Austrije, Slovenije, Italije, BiH i Hrvatske.

– Aktivnostima kao što su ljetne akademije, edukacije, studijska putovanja, stručni posjeti, natjecanja i međunarodne konferencije učenicima se šalje poruka da je budućnost u strukovnom obrazovanju. Na taj način mijenja se ona negativna percepcija koja je godinama vladala da učenici sa strukovnim obrazovanjem imaju manje mogućnosti za uspjeh u daljnjoj karijeri – istaknuo je Krešimir Groš, član projektnog tima Tehničke škole.

Konferenciju i projekt podržao je i slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Gašper Dovžan, koji je istaknuo važnost povezivanja strukovnih škola i mladih ljudi u Hrvatskoj i Sloveniji s obzirom na to da se radi o dobrim gospodarskim partnerima čija je međusobna trgovina lani dosegnula 7,4 milijarde eura.

Razmjena znanja i iskustava

Na konferenciji je sudjelovala i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Brodsko-posavske županije Anica Vukašinović, koja je izrazila zadovoljstvo što je konferencija održana u prostorima škole poznate po izvrsnosti.

– U županijskoj razvojnoj strategiji u kontekstu razvoja gospodarstva definitivno je zacrtana poveznica između obrazovanja i gospodarstva. Posebno nam je drago da su na konferenciji sudjelovale strukovne škole iz cijele regije, čije su predstavnici razgovarali o potrebi povezivanja s realnim sektorom i razmijenili svoja iskustva i znanja – rekla je Vukašinović.

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA Ploča koja podsjeća kolika je žrtva podnesena za slobodu BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA Pravodobne mjere sačuvale gospodarstvo i radna mjesta BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA Novogradiški Dom zdravlja dobio novo sanitetsko vozilo