Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Pravodobne mjere sačuvale gospodarstvo i radna mjesta

1/3
Foto: Brodsko-posavska županija
Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova organiziralo je okrugli stol o utjecaju pandemije na poduzetništvo i obrtništvo

Okrugli stol na temu utjecaja pandemije COVID-19 na obrtništvo, u organizaciji županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, održan je u županijskoj vijećnici.

Prema riječima predsjednice povjerenstva Zdenke Bošnjak, cilj je bio progovoriti o utjecaju pandemije na aktivnosti obrtnika i poduzetnika, ali uz 8. ožujka – Međunarodni dan žena, staviti poseban naglasak na žene u obrtništvu.

Na skupu se raspravljalo o mogućnosti participacije te o utjecaju mjera Vlade RH koje su pomogle da pojedini obrti ne budu zatvoreni te da radna mjesta ostanu očuvana.

Uspješno prebrodili krizu

Bošnjak je naglasila kako u obrtništvu na području Brodsko-posavske županije participiraju većinom žene, pošto se one više bave uslužnim djelatnostima koje su pandemijom bile najviše pogođene. Kako je istaknula, neki su obrti bili primorani zatvoriti svoja vrata, no s druge strane, zahvaljujući pravodobnim mjerama Vlade RH i Županije, mnogi su i očuvani. Uspješno su prebrodili krizu koja je pogodila cijeli svijet te sačuvali radna mjesta.

Uz krizu COVID-19, svijet je pogodila i energetska kriza koja je uzrokovala i porast cijene plina, a to se posebno odrazilo na obrtnike koji plin koriste u primarnoj djelatnosti poput pekara. Stoga se HOK zalaže da buduće Vadine mjere idu ka izjednačavanju cijene tzv. “industrijske potrošnje” i one u kućanstvima.

Privremeni županijski pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Burazović podsjetio je da je pandemija započela u veljači 2020. godine, a već u ožujku Vlada je počela provoditi mjere.

Određene djelatnosti bile su djelomično ili potpuno obustavljene, a uvedena su i druga ograničenja koja su za cilj imala suzbijanje širenja epidemije.

– Država je u cilju zaštite gospodarstva i očuvanja radnih mjesta poslodavcima isplaćivala naknadu za zaposlene, čime su oni ostajali u radnom odnosu i dobivali plaću iako njihove tvrtke i obrti nisu poslovali. Ključni pokazatelj koliko je Vlada pomogla u dvije godine trajanja pandemije iščitava se u podatku da je 2325 poduzetnika s područja Brodsko-posavske županije primilo 205,5 milijuna kuna, odnosno, 27,5 milijuna eura potpora, čime je sačuvano 15.658 radnih mjesta – istaknuo je Burazović.

Povećan broj obrta

– Županija je pomogla u racionalizaciji i smanjenju troškova režija i zakupa poslovnih prostora poduzetnika te je putem 348 potpora iz proračuna isplaćeno 3,8 milijuna kuna.

Županija je i poljoprivrednicima sa svog područja isplatila 3,2 milijuna kuna, a pokrenut je i projekt Lokalni2Go kako bi, obustavom rada tržnica, poljoprivrednici svoje proizvode mogli prodavati putem internetske trgovine, rekao je Burazović.

Zanimljivo je da su u 2020. unatoč pandemiji u Brodsko-posavskoj županiji aktivno djelovala 2234 obrta, što je 77 obrta više u odnosu na godinu prije.

Proglašeni najbolji sportaši Brodsko-posavske županije u 2022. godini Laureati Vanesa Tot, Gabrijel Veočić i Kajak kanu klub Olimpik BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA Novogradiški Dom zdravlja dobio novo sanitetsko vozilo TZ Brodsko-posavske županije Promovirali županiju na najvećem turističkom sajmu u Münchenu