Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
u knjižnici u karlovcu

Obilježen slovenski kulturni praznik 'Prešernov dan'

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
Izložba i lutkarska predstava u povodu 170. obljetnice smrti najvećeg slovenskog književnika

Korisnici karlovačke Knjižnice 'Ivan Goran Kovačić' i članovi Kulturnog društva 'Slovenski dom Karlovac' obilježili su slovenski kulturni praznik Prešernov dan izložbom i lutkarskom predstavom na slovenskom jeziku.

Autorica izložbe Vedrana Vrana kazala je da su izložene knjige Franca Prešerna, plakati, a i faksimili raznih publikacija 'dobar presjek' Prešernova života i stvaranja u vrijeme romantizma; važnog za slovensku, ali i za europsku kulturu.

Humanitarni Valentinovski štand otvoren je u Lana centru u Karlovcu svakog dana od 10 do 20 sati Pokloni za Valentinovo Anđeli i jastuci za zaljubljene čekaju na štandu udruge Jak kao Jakov

Posjetiteljima izložbe moguće je poslušati i Prešernove uglazbljene tekstove: 'Vrba', 'Nezakonska mati', 'Zdravljica' i stihove iz 'Sonetnog vijenca'.

Autorica lutkarske predstave 'Erikove prešerne zgode' Mateja Hotujac Dreven izjavila je da se glavna poruka predstave da vrijedi čitati i kroz knjige širiti svjetonazore prenosi kroz dječaka Erika koji je kao i ostali likovi osmišljen prema Prešernovim poznatim motivima 'Povodni mož' i 'Krst pri Savici'.

NAGRADA PACIJENATA Upoznajte najboljeg medicinskog tehničara

Predsjednica udruge 'Kulturni dom Slovenaca u Karlovcu' Marina Delač-Tepšić izrazila je zadovoljstvo što se izložbom obilježila 170. obljetnica smrti najvećeg slovenskog književnika i najavila da će u karlovačkoj knjižnici nastaviti obilježavati Prešernov dan, kao i  'Slovenske dane' u listopadu.