Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Kreće opsežna rekonstrukcija u Šibeniku

Obnavlja se cijela Ulica kralja Zvonimira i Gradska vijećnica

Foto: Grad Šibenik
Sadašnja Gradska vijećnica faksimilski je obnovljena stara renesansna vijećnica iz prve polovine 16. stoljeća koja je srušena u Drugome svjetskom ratu tijekom zračnog napada

Aktivna jesen najavljuje se u Šibeniku jer kreće rekonstrukcija i uređenje cijele Ulice kralja Zvonimira... Grad Šibenik je tako raspisao javni natječaj za građevinske i prometne radove duž cijele Ulice kralja Zvonimira, počevši od zgrade Kazališta sve do čvora Meterize. 

Vlasnik kuća je država, a mjesečna najamnina iznosi 1 kunu Šibensko-kninska županija U općini Kistanje šest obitelji dobilo krov nad glavom

Stigle dvije prijave

– Naime, projektom Aglomeracija Šibenik, čiji je nositelj poduzeće Vodovod i odvodnja, definirano je polaganje podzemnih instalacija duž skoro cijelog trupa ceste kroz ovu glavnu gradsku ulicu. Radovi Vodovoda i odvodnje prije svega uključuju novi kanalizacijski sustav i obnovu vodoopskrbne mreže, jer su postojeći u lošem stanju i potkapacitirani uslijed razvoja grada, a zatim niz novih slivnika i promjenu nagiba prometnice čime će omogućiti daleko bolja apsorpcija kišnice, tj. izbjeći će se potoci koji se danas slijevaju počevši od čvora Meterize – istaknuli su iz šibenske gradske uprave, te dodali da će i plinski koncesionar položiti svoju infrastrukturu, a priključit će mu se i HEP te telekomunikacijski operatori sa svojim kabelima. 

– Grad Šibenik će duž cijele ulice rekonstruirati, proširiti i dograditi nogostupe, uključujući nastavak nogostupa od čvora Meterize do Kronjinog magazina. Na Kronjinom magazinu i iza Kazališta napravit će se autobusna ugibališta, svaki pješački prijelaz označiti led rasvjetom, rekonstruirati semaforizacija za Staru cestu i raskrižje ispred Doma zdravlja te postaviti podzemne cijevi za budući sustav nadzornih kamera. U hodu ćemo zamijeniti i izmjestiti dio javne rasvjete – naglašavaju iz gradske uprave, te dodaju da je procijenjena vrijednost radova iz domene Grada Šibenika, obuhvaćena ovim natječajem pet milijuna kuna.

Adaptacija na klimatske promjene Županiji glavna nagrada u Portugalu za plan upravljanja obalnim područjem

– Očekuje se da će radovi početi u listopadu, a završetak je predviđen do ljeta 2020. U tom razdoblju u Ulici kralja Zvonimira bit će segmentalno zatvoren cestovni promet u oba smjera, a javni gradski prijevoz iz Njivica i s Meteriza će za centar grada koristiti alternativni pravac preko Jadranske magistrale. Prva faza radova odvijat će se paralelno na dionicama Kazalište – Zadarska ulica i Kronjin magazin – čvor Meterize, druga faza je Zadarska ulica – Dom zdravlja, a treća Dom zdravlja – Kronjin magazin. Vozači osobnih vozila će za vrijeme pojedinih faza trebati koristiti alternativne prometnice kroz Težačku, Zadarsku i Ulicu Petra Grubišića, a stanari Staru cestu, Istarsku i Put Vuka Mandušića – istakao je mr.sc. Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Najavljena je i prva faza obnove Gradske vijećnice. Pristigle su ponude firmi Inovator d.o.o. iz Šibenika na 1,662.769 kuna i Deltron d.o.o. iz Splita na 1,609.824 kune.

u skradinu Helena Madić izabrana je za miss Šibensko-kninske županije

Brojne promjene

– Sad nam preostaje analiza dokumentacije, uspoređivanje jamstvenih rokova te izbor najpovoljnijeg izvođača radova koji zadovoljava sve uvjete. Trebamo procijeniti i kad je najbolje vrijeme za radove koji će trajati dva mjeseca, s obzirom na to da se radi o staroj gradskoj jezgri, te treba skidati krov, a imamo ograničen rok do kojeg trebamo pravdati dobivena sredstva. Naime, od Ministarstva kulture za prvu fazu obnove dobili smo 450 tisuća kuna, a ostatak ćemo podmiriti novcem iz gradskog proračuna. U suradnji s Konzervatorskim odjelom u Šibeniku pripremili smo dokumentaciju i za daljnje radove na Gradskoj vijećnici, no ovo nam je prioritet – istaknuo je Mileta.

Prioritet je sanacija krovišta koje prokišnjava, te će se željeznom ogradom onemogućiti pristup na krov neovlaštenim osobama.

– Zidovi su oštećeni vlagom, pa će se i oni sanirati. Cijelo će se krovište toplinski izolirati kamenom vunom, zamijenit će se sustav grijanja i hlađenja te ventilacija. Zamijenit će se elektroinstalacije te ugraditi sustav vatrodojave, sigurnosna rasvjeta i zaštita od udara groma. Garderoba, sanitarni čvor i pomoćna prostorija na katu obnovit će se i staviti u funkciju.

Sadašnja Gradska vijećnica faksimilski je obnovljena stara renesansna vijećnica iz prve polovine 16. stoljeća koja je srušena u Drugom svjetskom ratu tijekom bombardiranja, istaknuli su iz šibenske gradske uprave.

na Baldekinu Obilježena 28. obljetnica osnivanja slavne 113. Šibenske brigade