Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
brodsko-posavska županija

Obnova škola trajat će mjesecima, ali svi su učenici ipak sjeli u klupe

Nakon nevremena župan Marušić i ministar Fuchs obišli su neke od najteže stradalih škola
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U olujnom nevremenu 19. srpnja oštećeno je 19 školskih objekata. Iako je njihova obnova označena kao prioritet, većina još nije sanirana

U strašnom olujnom nevremenu koje je 19. srpnja poharalo Slavoniju oštećeno je 19 školskih objekata u Brodsko-posavskoj županiji. Iako je njihova obnova označena kao prioritet, većina još uvijek nije sanirana, pa su mnogi učenici prvi dan škole dočekali bez krova nad glavom.

Većina nastale štete odnosi se na stradala krovišta škola, od kojih su neka u potpunosti uništena. Nažalost, kao posljedica došlo je do prodiranja vode u unutarnji prostor objekata te uništenja opreme i školskog inventara. Ravnatelji su poduzeli nužne korake kako bi spriječili dodatnu štetu.

Vjetar odnio krov

Jedna od najteže stradalih škola u Brodsko-posavskoj županiji je OŠ Ljudevita Gaja u Lužanima, s koje je vjetar odnio krov.

– Nažalost, krov nam je u naletu vjetra odletio, skupa s njim i solarna elektrana. Školu smo nakon nevremena privremeno zaštitili najlonima tako da, srećom, nije došlo do novih oštećenja – kaže Petar Delić, ravnatelj OŠ Ljudevita Gaja.

Unatoč nadi da će obnova biti završena do početka nastave, ona u ovoj školi još nije niti počela, a razlog su stroge zakonske procedure oko procjene štete, projektne dokumentacije, postupka javne nabave, izbora izvođača radova itd., koje nije bilo moguće ispoštovati u tako kratkom roku. Izvan funkcije ostale su tri učionice u gornjem dijelu objekta, a nastava je organizirana u skladu s mogućnostima, tako da su ipak svi učenici sjeli u školske klupe

– Nastava je počela normalno s obzirom na to da imamo dovoljno drugih prostorija koje nisu oštećene, a sanacija bi trebala započeti ovaj tjedan. Ugovor s izvođačima radova je potpisan, a obnova bi trebala završiti u roku od tri mjeseca – istaknuo je ravnatelj.

U svrhu obnove oštećenih školskih objekata Županija je oformila povjerenstvo koje je izašlo na teren i evidentiralo štetu. Stručni kadrovi izradili su procjenu štete na svakoj od stradalih obrazovnih ustanova. Oštećenja su utvrđena na 19 objekata, a šteta je procijenjena na milijun eura bez PDV-a.

Manje učenika nego lani

Na području Brodsko-posavske županije u klupe su sjela 1184 učenika prvog razreda osnovne škole, što je 80 prvašića više nego godinu prije, ali ukupno je u osnovnim školama 219 učenika manje. Župan Danijel Marušić ocijenio je kako to nije dobar trend, ali je naša stvarnost u kojoj živimo. On je izrazio nadu da će se stanju u tom smislu promijeniti.

– Pokušavamo puno ulagati u obrazovni sustav jer obrazovanje smatramo najvažnijim. Uz to što učenici trebaju najbolje moguće uvjete za školovanje, tako i djelatnicima škola nastojimo osigurati dobre uvjete za rad. U posljednje smo vrijeme obnovili 23 škole u cijeloj županiji, ali smo u zadnjem olujnom nevremenu imali ogromne štete. Međutim, nastava će su u ovoj školskoj godini u svim školama, pa i u onim oštećenim, normalno odvijati – istaknuo je Marušić.

POČETAK školske godine obilježen je učeničkim priredbama Župan Marušić u obilasku osnovnih škola Nastava počela u svim školama, u klupe sjelo 80 prvašića više nego lani brodsko-posavska županija Otvoren prvi dječji vrtić u općini Klakar, ispunjena želja mještana krave Cilj je održati razinu proizvodnje na OPG-ovima Županija dijeli potpore za unapređenje govedarstva, prijave do 31. listopada