Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
brodsko-posavska županija

Otvoren prvi dječji vrtić u općini Klakar, ispunjena želja mještana

Foto: Brodsko-posavska županija
Gradnja Dječjeg vrtića 'Roda' u Ruščici sufinancirana je iz Programa ruralnog razvoja, a prva generacija broji 50 polaznika raspodijeljenih u dvije skupine

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i načelnik Općine Klakar Tomislav Pendić prvog su dana nove pedagoške godine svečano otvorili novi Dječji vrtić "Roda" u Ruščici. Prvi dječji vrtić u općini Klakar ostvarenje je dugogodišnjih želja mještana i nastojanja da se i na području ove općine roditeljima omogući dnevni smještaj i edukacija mališana. Njegovo otvaranje ocijenjeno je velikim iskorakom za najmlađe stanovnike ove općine.

Planiranje, izgradnja i opremanje vrtića trajali su gotovo pet godina, a u njegovu izgradnju uloženo je 1,14 milijuna eura. Sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Mjere 7 Programa ruralnog razvoja.

Popunjena sva mjesta

Ministrica Vučković istaknula je da Vlada kontinuirano ulaže u dječje vrtiće diljem Hrvatske iz državnog proračuna i europskih fondova pa tako i nikad većim sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

– Kao Ministarstvo poljoprivrede nastavit ćemo sudjelovati u ovim projektima kako bismo unaprijedili kvalitetu života u našim ruralnim područjima te osigurali preduvjete za razvoj poljoprivrede. Pohvaljujem napore Brodsko-posavske županije, koja ima vrijedne modele potpore poljoprivrednicima, i čestitam Općini Klakar na uspješnom dovršetku ovog vrijednog projekta – izjavila je ministrica te dodala da je u ovoj županiji iz Programa ruralnog razvoja do danas odobrena potpora vrijedna 167,4 milijuna eura, od čega je za 14 projekata ulaganja u dječje vrtiće ugovorena potpora veća od 9 milijuna eura.

DV "Roda" ispunjava sve kriterije pedagoškog standarda i u potpunosti je opravdao svoju izgradnju jer su popunjena sva mjesta. Izgradnjom vrtića ostvareni su specifični ciljevi projekta – unaprijeđena je kvaliteta sustava predškolskog odgoja i obrazovanja, a poboljšana je i dostupnost odgojno-obrazovnih usluga na području općine.

U planu proširenje kapaciteta

Svečanom otvorenju nazočili su i župan Brodsko-posavske županije dr. sc. Danijel Marušić, saborska zastupnica Ljubica Maksimčuk i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

– Drago mi je da Vlada RH i Ministarstvo ulažu u hrvatsko selo, gdje je vrlo važno i potrebno osigurati predškolski odgoj, a drago mi je vidjeti i da se na ovome mjestu zbog broja djece i interesa već razgovara o proširenju kapaciteta – istaknuo je Marušić.

Vrtić je s radom počeo u ponedjeljak, prva generacija broji ukupno 50 polaznika, od čega 20 u skupini od jedne do tri godine, a 30 u skupini od tri do sedam godina. S obzirom na to da se na listi čekanja nalazi još 35 djece, vrtić će se nadograđivati, za što je ishođena kompletna dokumentacija. DV u Ruščici četvrti je vrtić realiziran iz programa ruralnog razvoja na području Brodsko-posavske županije uz vrtiće u Garčinu, Sibinju i Podcrkavlju.

krave Cilj je održati razinu proizvodnje na OPG-ovima Županija dijeli potpore za unapređenje govedarstva, prijave do 31. listopada U CENTRU će se održavati predavanja i edukacije vezane za brze i hitne intervencije i krizna stanja Simulacijsko-edukacijski centr za upravljanje rizicima od katastrofa Grade centar za edukaciju hitnih službi iz cijele Slavonije Vrbje Općina Vrbje proslavila 30. rođendan Zadovoljstvo zbog brojnih infrastrukturnih projekata, obnovljenih domova i škola