Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Cilj je održati razinu proizvodnje na OPG-ovima

Županija dijeli potpore za unapređenje govedarstva, prijave do 31. listopada

krave
1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Najviši iznos potpore koju jedan korisnik može ostvariti za unapređenje govedarstva – krava prvotelki svih pasmina je do 13.273 eura, a za umjetno osjemenjivanje do 1327,23 eura.

Brodsko-posavska županija raspisala je javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za unapređenje govedarstva – krava prvotelki svih pasmina i umjetno osjemenjivanje za 2023. godinu.

Cilj programa je održati postojeću razinu proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima zbog povećanja brojnosti grla i stvaranja viška kvalitetnog rasplodnog materijala koji će pomoći pokretanju proizvodnje mlijeka i prodaji goveda za domaće i inozemno tržište. Također, cilj je i provedba umjetnog osjemenjivanja krava koje je rezultiralo oplodnjom i teljenjem te sufinanciranje kupnje dvije doze sjemena nerasta za jedan ciklus osjemenjivanja jer je tehnološki opravdano dvokratno osjemenjivanje.

Sredstva za provedbu javnog poziva osigurana su u županijskom proračunu, i to 92.900 eura za Mjeru 1.1. (program potpore za unapređenje govedarstva – krava prvotelki svih pasmina) i 13.273 eura za Mjeru 1.6. (umjetno osjemenjivanje).

Prijaviti se mogu fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika ili u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koje imaju evidentirane poljoprivredne površine u ARKOD sustavu s prebivalištem, sjedištem i poljoprivrednom proizvodnjom na području Brodsko-posavske županije te poljoprivredna gospodarstva u županiji i proizvodnju izvan županije, a zadovoljavaju kriterije propisane za pojedine aktivnosti.

Najviši iznos potpore koju jedan korisnik može ostvariti za unapređenje govedarstva – krava prvotelki svih pasmina je do 13.273 eura, a za umjetno osjemenjivanje do 1327,23 eura.

Potpora se ostvaruje za razdoblje od 1. studenog 2022. do 31. listopada 2023. godine. Rok prijave je do utroška sredstava, a najkasnije do 31. listopada ove godine. 

U CENTRU će se održavati predavanja i edukacije vezane za brze i hitne intervencije i krizna stanja Simulacijsko-edukacijski centr za upravljanje rizicima od katastrofa Grade centar za edukaciju hitnih službi iz cijele Slavonije Vrbje Općina Vrbje proslavila 30. rođendan Zadovoljstvo zbog brojnih infrastrukturnih projekata, obnovljenih domova i škola HRVATSKE ŽUPANIJE povezane su prijateljstvom, uspomenama, ali i nečim puno dubljim i jačim, a to je ljubav prema domovini, istaknuo je župan Marušić na obilježavanju obljetnice Obrana hrvatskog naroda u Bosanskoj Posavini "Oni su snivali slobodnu Hrvatsku, a mi i naša djeca živimo taj san"