Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 141 pregleda
Novi izgled uz brojne detalje

Obnovljena kripta ispod Franjevačke crkve u Vukovaru

Ivica Jagodić
Foto: Branimir Bradarić
Prvi dio kripte obnovljen je na način da se kao molitveni prostor stavlja na raspolaganje hodočasnicima za molitve i sakramentalna slavlja

Godinu i pol od kako je vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić novinarima pokazao razrušenu i devastiranu franjevačku kriptu ispod crkve sv. Filipa i Jakova ista je obnovljena. Radi se o kripti u kojoj su prije Domovinskoga rata pokapani franjevci, ali i gdje su također pokopani i članovi vukovarske obitelji Eltz.

Kripta je tijekom agresije teško stradala i kako je rekao fra Jagodić devastirana je od strane pripadnika srpskih paravojnih postrojbi koji su u njoj tražili skriveno blago. U kripti je s početkom rata bio smješten i sarkofag s posmrtnim ostacima zaštitnika Grada Vukovara, sv. Bone. Svi sarkofazi su bili razbijeni i razbacani po prostoriji, a mogle su se vidjeti i razbacane ljudske kosti.

Nakon provedenoga postupka obnove kripta je, kako se i najavljivalo, dobila jedan sasvim drugačiji izgled. Tako je prvi dio kripte obnovljen tako da se kao molitveni prostor stavlja na raspolaganje hodočasnicima za molitve i sakramentalna slavlja. U tome prvome dijelu se nalazi i oltar sa svetohraništem i dvije klupe. Iz vukovarskog Franjevačkog samostana navode kako je u sredini drugoga dijela kripte u zemlji iskopan prostor s dimenzijama 100x100 cm. Taj prostor je omeđen željeznim materijalom i na sebi ima vrata s mogućnošću otvaranja, a služit će za pohranu posmrtnih ostataka. Iznad te željezne konstrukcije koja se ne vidi postavljena je bakrena spomen-ploča na kojoj stoji natpis s grbom: Ossuarium Comitum ab et in Eltz, Dominorum in Vukovar, R. I. P.

Središnje mjesto zauzima oltar

- Na lijevom zidu kripte postavljena je spomen-ploča s imenima svih pokojnih iz obitelji grofova Eltz u Vukovaru. Uz sva tri zida postavljeni su restaurirani sarkofazi grofova Eltz. Jedan je muški, drugi ženski i treći dječji sarkofag - stoji u obavijesti Franjevačkog samostana.

Vodilo se i o drugim detaljima pa tako silazak u podzemni prostor, ljesovi, prigušeno svijetlo, "mistična atmosfera", religiozni simboli i tišina postižu odmah "memento mori" efekt i posjetitelj mijenjaju odmah svoje ponašanje. Jedan od najvažnijih efekata u obnovi kripte jeste rasvjeta ili osvjetljenje prostora koje je u jednom prigušenom i "žućkastome" tonu, zapravo najbliže i boji i svjetlosti svijeće. A to nadalje prate i ostali postavljeni elementi u kripti kao što su svijećnjaci i križ na oltaru, zatim brončana kontura grba Eltz na osuariju na podu i aplikacije na sarkofazima.

- Kako kripta ipak nije samo muzejski prostor, nego prije svega sakralni prostor, središnje mjesto zauzima oltar, kao simbol Krista. Taj oltar nije posvetni oltar jer njegova namjena nije ipak u stalnoj ili redovitoj liturgijskoj uporabi, nego vise simbolična, ali jasno ukazuje na Krista, glavu Crkve, koji je pobijedio smrt, te svi koji preminu u Kristu s njime će i suuskrsnuti - navode iz Franjevačkog samostana.