Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 23 pregleda
Energetska učinkovitost u Vukovaru

Obnovljena zgrada u Strossmayerovoj

Vukovar obnova fasade
Foto: Branimir Bradarić
Ušteda toplinske energije iznosi do 72 posto za stanove, a za poslovni prostor 78 posto – rekla je predstavnica stanara Ivana Barber Matić

Godine svakodnevnih problema s prokišnjavanjem, hladnim stanovima i visokim računima za grijanje stanara Strossmayerove ulice 5a i 5b, koja se nalazi u samome središtu grada Vukovara, konačno su prošlost.

Murali u Vukovaru Poznati street art umjetnici oslikali grad Vukovar ukrašen s pet novih murala

Novo krovište

Taj problem riješen je energetskom obnovom fasade i krovišta zgrade koji su stanarima pričinjavali najviše poteškoća.

– Ova je zgrada obnovljena u ciklusu čija je vrijednost više od 13 milijuna kuna, a u koji je uključeno šest zgrada na području grada. Putem ovih projekata podižemo energetsku učinkovitost višestambenih objekata na području grada Vukovara. Glavni investitor je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a gradska tvrtka Tehnostan operativni je nositelj projekta – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava dodajući i kako je ova zgrada primjer kako se takvi problemi mogu riješiti na opće zadovoljstvo.

Naime, za obavljene radove izdvojeno je oko 2,5 milijuna kuna pri čemu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 60 posto sufinancirao ukupan iznos, Grad je osigurao 25 posto, a ostatak stanari koji su za ovu potrebu podigli kredit. U tu su svrhu izdvajanja za pričuvu s 2,70 kuna po četvornom metru podigli na 4,9 kuna.

Po završetku radova stanari zgrade ne kriju da su više nego zadovoljni rezultatima kao i novim izgledom zgrade.

– Uistinu nije bilo izdržljivo, ali zahvaljujući energetskoj obnovi poboljšani su nam uvjeti života, ušteda toplinske energije iznosi čak do 72 posto za stanove, a za poslovni prostor 78 posto. Osim odlične toplinske izolacije, s obzirom na to da smo u središtu grada, jako smo zadovoljni i zvučnom izolacijom – rekla je predstavnica stanara Ivanka Barber Matić.

Podsjetila je kako je krovište prokišnjavalo, zbog čega su stanari u nekim stanovima imali velike probleme. I stolarija je bila loša što je rezultiralo visokim računima za grijanje, a zimi se nisu mogli ugrijati.

– Vjerujemo kako je sada sve to iza nas i da ćemo nastaviti s boljim i kvalitetnijim životom – rekla je Barber Matić.

Marina Vukkovar Investicija Vukovar dobiva marinu sa 140 vezova

Veća pričuva

Najavio je to i direktor gradske tvrtke Tehnostan Kristijan Lovrenščak koji je rekao kako je zgrada bila loše obnovljena i da su stanari bili nezadovoljni.

– Ovim smo zahvatom eliminirali sve probleme te dodatno toplinski izolirali zgradu. Prije obnove energetski je razred ove zgrade bio E, a sada je B. Zbog loše stolarije i ostalih problema stanari su grijali ulicu, a ne svoje stanove. Sada to više neće biti slučaj – rekao je Lovrenščak.

Kazao je i kako je ova zgrada primjer kako se ovakvi problemi rješavaju te da se pričuvom od 2,7 kuna po kvadratnom metru može financirati samo one nužne stvari. Za veće zahvate i ishođenje kredita, pričuva treba biti od tri do pet kuna.