Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Poznati street art umjetnici oslikali grad

Vukovar ukrašen s pet novih murala

Murali u Vukovaru
1/2
Foto: Branimir Bradarić
Za razliku od prošlih godina, ove su godine murale oslikavale i tri žene, a sve nastale slike odmah su postale nova gradska atrakcija

Kada je prije dvije godine Filip Mrvelj u Vukovaru naslikao prvu 3D anamorfnu sliku, nitko nije ni slutio da je nastalo umjetničko djelo koje je postalo najfotografiraniji motiv grada Vukovara. Slijedom toga prošle je godine organizirana manifestacija „Vukovarart – luka umjetnosti“ u sklopu koje je nastalo nekoliko novih 3D slika koje su također izazvale veliko zanimanje. Projekt je nastavljen i ove godine te je u nekoliko dana na pročeljima fasada pet zgrada nastalo pet novih slika. – Ove godine imamo pet murala za razliku od prošle godine kada smo slikali 3D anamorfne slike. Zadovoljni smo ovogodišnjom izvedbom, a i vrijeme nas je poslužilo. Vukovaru smo ponudili pet različitih stilova, pet različitih izričaja. Ova je godina svakako iskorak u odnosu na prošlu – rekao je Mrvelj dodajući kako s projektom, uz potporu i odobrenje grada, planiraju nastaviti i sljedećih godina.

Bazen u Vukovaru Planovi za proširenje Vukovarsko kupalište postat će pravi aqua park

Otvorena galerija

Pojasnio je i kako disperzijom stilova i tema dodatno se obogaćuje ponuda otvorene galerije Vukovara te istaknuo i veliku zahvalnost gradskim vlastima koje su im omogućile punu slobodu umjetničkog izričaja.

U sklopu ovogodišnjeg „Vukovarart – luka umjetnosti“ uređeno je 900 četvornih metara zidova na pet lokacija u vukovarskoj četvrti Borovu naselju pri čemu nove slike prekrivaju gotovo 700 četvornih metara.

Zainteresirani građani tijekom više dana mogli su promatrati nastanak novih umjetničkih djela Marine Capdevile (Španjolska), Rickeyja Lee Gordona (Južnoafrička Republika), Vera Bugatti i FabiaFedelea (Italija), Elle&Pitra (Francuska) te dvojice hrvatskih umjetnika, Cheza i Sarme. Za razliku od prošlih godina ove su godine murale oslikavale i tri žene, a sve nastale slike su odmah postale nova gradska atrakcija. Fotografije murala se dijele društvenim mrežama, a redovita pojava su i građani koji ih fotografiraju.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuo je kako je zadovoljan činjenicom što je projekt nastavljen i što je u sklopu njega nastalo pet novih umjetničkih djela.

Pozitivne vibracije

– Građani su zadovoljni kao i angažirani umjetnici. Sigurno da ćemo i idućih godina nastaviti s ovim jer Vukovar zaslužuje najbolje. S dovršetkom 3. festivala Luke umjetnosti Vukovart dobili smo 13 umjetničkih djela koji pozitivno utječu na okoliš, ali i sve građane te posjetitelje koji mogu prepoznati kako je riječ o nečem prekrasnom i vrijednom divljenja. Bitno nam je širiti ove pozitivne vibracije na sve dijelove našega grada te je to razlog zašto smo s ovom pričom počeli prije tri godine te ćemo s njome svakako i nastaviti. Vukovar zaslužuje samo najbolje, a ovaj projekt je u Vukovar doveo najbolje svjetske umjetnike koji su ukrasili naš grad – rekao je Penava.

Susret s veleposlanikom Japana Susret S veleposlanikom Japana i o Luci Vukovar