Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
KONTINENTALNI TURIZAM

Obnovljeni dvorci, Dravska priča i Papuk mamci za turiste

Foto: Kristijan Toplak
Predstavnici 17 turističkih agencija otkrivali ljepote Virovitičko-podravske

 Predstavnici 17 hrvatskih putničkih agencija zaputili su se proteklog tjedna na studijsko putovanje u organizaciji Hrvatske turističke zajednice i turističkih zajednica Klastera Slavonija, odnosno pet regionalnih turističkih zajednica. Fokus je bio na prirodi, gastronomiji i novitetima na području Slavonije, odnosno Virovitičko-podravske županije.

Potpisani novi ugovori za projekt Zaželi i skrb o 3000 korisnika koji žive sami U Splitsko-dalmatinskoj županiji dodijeljeno 50 milijuna kuna i otvoreno 530 novih radnih mjesta

 

Obnova baštine

Vidjeli su, tako, što nudi Posjetiteljski centar Dravska priča, dobitnik nagrade Simply the best za 2020., kao i novootvoreni Centar za posjetitelje u dvorcu Janković u Suhopolju, ali i Apolitico vinarija te dvorac Pejačević u Virovitici.

– Sagradili smo i obnovili mnogo zgrada kulturne baštine i stvorili uvjete za razvoj turizma. Sada to moramo oploditi. Gotovo na obali rijeke Drave nalazi se naša Dravska priča, gdje svaki zaljubljenik u prirodu može upoznati skrivene ljepote pod zaštitom UNESCO-a kroz čudesni multimedijalni prikaz. Park prirode Papuk priča je za sebe, tamo raste Geo centar u Voćinu, a Jankovac je omiljeno slavonsko izletište. Novootvoreni dvorac u Suhopolju ima prekrasan Centar za posjetitelje s uređenim perivojem, ali i obližnjim sportskim sadržajima. Dvorac Pejačević promijenio je vizuru središta Virovitice. Uz obnovljeni dvorac u Cabuni, nitko u Hrvatskoj neće imati četiri obnovljena dvorca u samo 20 kilometara sa sadržajima kojima se potiče turizam. To su naše pretpostavke za razvoj turizma, uz prekrasnu plemićku rutu koja spaja sve najbolje iz našega kraja. Pokazali smo kako kontinentalni turizam ima svijetlu perspektivu, a mi smo za to stvorili uvjete pažljivim planiranjem i dobivanjem sredstava EU – istaknuo je župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

PARK PRIRODE KOPAČKI RIT Otvoreno putničko pristanište Sakadaš

 

– Budući da su se trendovi u turizmu poprilično promijenili za vrijeme pandemije, iznimno je važno da u ovom vremenu upravo hrvatske putničke agencije obiđu naša područja, vide sve novine i uključe taj sadržaj u svoje ponude namijenjene prvenstveno domaćim turistima – rekla je pak Martina Jakelić, direktorica Turističke zajednice VPŽ-a, koja je bila domaćin prvog dana studijskog putovanja.

Nastavila je kako je ovo područje i inače najviše oslonjeno na domaćeg gosta.

– Kako se zbog pandemije još uvijek sa sigurnošću ne može govoriti o otvaranju granica, i nama i turističkim agencijama ovo je prilika za suradnju. Ono što nas iznimno raduje je to da interes putničkih agencija za upoznavanje Slavonije i uvrštavanje Slavonije u svoju ponudu nikad nije bio veći – poručila je direktorica Jakelić.

ŽUPANIJSKA INICIJATIVA U Donjem Miholjcu uskoro nova školska zgrada

 

Domaćoj se ponudi sve više okreću i turističke agencije, a nakon posjeta ovoj županiji imat će što staviti na popise svojih putovanja.

Zeleni turizam

– Primijetili smo da trendovi u turizmu stavljaju fokus na zeleni turizam, turizam u prirodi, turizam bez gužvi, a Virovitičko-podravska županija, kao i cijela Slavonija toga zapravo imaju u izobilju. Imamo puno novih proizvoda koji su na ovom području neočekivani, tako da vjerujemo da će ovo putovanje biti višestruko korisno, kako za nas tako i za agencije – u nadi da će broj turista biti što veći – zaključila je M. Jakelić.