Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Završna konferencija energetske obnove jaslica u Dječjem vrtiću Zeko Slatina

Obnovom jaslica za 60 posto srezani troškovi energije, a radovi sufinancirani iz fondova

Slatina
Foto: Mihaela Feldi
Postavljena je i rampa koja će osobama s invaliditetom olakšati pristup jaslicama u Slatini

Jaslice u sklopu Dječjeg vrtića "Zeko" Slatina zasjale su u novom ruhu, a energetska obnova "srezala" im je režijske troškove za čak 60 posto. Mališani će, pak, odrastati u ugodnijem prostoru. Grad Slatina održao je, naime, završnu konferenciju projekta energetske obnove jaslica u Ulici bana Jelačića 25. Projekt je to koji je prijavio Grad Slatina u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Staza je duga 300 metara, a u podnožju su klupe i stolovi za odmor Razvoj turizma Tominac – skijaška destinacija

LED rasvjeta

Rekonstrukcija jaslica stajala je ukupno 394.543 kune, a prihvatljivi troškovi projekta bili su 327.541 kunu. Od toga, 184.031 kunu iznose bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. No, Grad Slatina prijavio je projekt energetske obnove i na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, putem kojega je odobreno 111.279 kuna. Grad tako sufinancira obnovu jaslica s 99.233 kune.

Zamijenjeni su vanjska stolarija i rasvjeta energetski učinkovitijom, postavljena je LED rasvjeta, toplinski su izolirani vanjski zidovi i stropovi prema negrijanom prostoru. Postavljena je i rampa koja će olakšati pristup osobama s invaliditetom.

Rezultate energetske obnove zgrade jaslica predstavio je nedavno voditelj projekta Boris Presečan, a kao najvažniji se ističu smanjenje potrošnje primarne energije. Usporedbe radi, potrošnja energije prije obnove iznosila je 34.276,00 kWh godišnje, a nakon obnove pala je na 13.914,00 kWh godišnje. Ušteda je to od gotovo 60 posto, a jaslice su "skočile" iz energetskog razreda G u razred C.

Slatina Početna konferencija projekta EPIcentar Sequoia Slatina Uz zaštićeni mamutovac bit će i hostel s 32 ležaja i restoran

Ispunjen cilj projekta

Pridonijelo je to, ističu u gradskoj upravi, podizanju kvalitete boravka djece u zgradi jaslica i povećanju energetskih ušteda javnog sektora na području Grada Slatine, čime je ispunjen cilj projekta.

Slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić i ravnateljica Dječjeg vrtića "Zeko" Sanela Valpovac na konferenciji su zahvalili svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta i izrazili zadovoljstvo energetskom uštedom. Uz njih, na konferenciji su sudjelovali i zamjenica gradonačelnika Sanja Mrzljak Jovanić, pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Marin Kokorić, članovi Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Zeko, zatim predstavnici izvođača radova i projektantske tvrtke, gradskih institucija, Razvojne agencije VIDRA.

Nova vozila u Slatini Javna vatrogasna postrojba Slatina obnovila vozni park Stigla tri vozila vrijedna 950.000 kuna investicijski pogled Slatina u sljedeće tri godine postaje veliko gradilište