Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Veća ulaganja preuzimanjem osnivačkih prava nad osnovnim školama

Od iduće školske godine u školama Mitnica i Antuna Bauera nastava bi bila u jednoj smjeni

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
U sklopu Centra za izvrsnost po školama bi se organizirale skupine nadarenih učenika koji bi uz nastavnike dodatno radili na podizanju znanja

S preuzimanjem osnivačkih prava nad osnovnim školama u Vukovaru se iz mjeseca u mjesec bilježi povećanje ulaganja u škole, a samim tim i kvaliteta nastave. U istom smjeru se nastavlja i dalje pa tako pročelnik gradskog Odjela za kulturu, obrazovanje i sport Dražen Kobašević najavljuje skori početak radova koji će omogućiti provođenje jednosmjenske nastave u nekim školama u gradu.

– Radi se na projektnoj dokumentaciji za dogradnju škola Mitnica i Antuna Bauera. Izrada potrebne dokumentacije kao i sami radovi značit će višemilijunska ulaganja, ali smo mišljenja kako se ulaganje u obrazovanje uvijek isplati. Vjerujemo kako će se jednosmjenska nastava u ove dvije škole početi provoditi tijekom iduće školske godine – rekao je Kobašević.

Okupila se 53 izlagača 13. PO REDU Održan etno sajam, okupila se 53 izlagača

Dodaje i kako se jednosmjenska nastava već provodi u OŠ Josipa Matoša, koju pohađaju djeca s posebnim potrebama, kao i u OŠ Blage Zadre. U sklopu obnove dogradit će se i OŠ Nikole Andrića tako da će u idućem periodu preostati samo stvoriti preduvjete za jednosmjensku nastavu u OŠ Siniše Glavaševića i OŠ Dragutina Tadijanovića koje broje i najviše učenika. U isto vrijeme radi se i na projektu poticanja izvrsnosti među učenicima osnovnih škola, a onda i osnivanja Centra za izvrsnost koji bi se nalazio u objektu koji je predviđen za potrebe Interkulturalne škole.

Kobašević kaže kako je zamišljeno da se po školama organiziraju skupine nadarenih učenika koje bi uz nastavnike dodatno radili na podizanju znanja. Sve to je već trebalo i početi, ali je epidemija koronavirusa cijeli postupak zaustavila, no, kako kaže Kobašević, uskoro se kreće i s tim projektom. Škole već imaju svoje kabinete, od kojih će neki biti dodatno opremljeni, a i objekt Interkulturalne škole je uređen i treba ga dodatno opremiti.

– Tu su ključni nastavnici koji svakodnevno rade s djecom i koji će preporučiti nadarene učenike da se uključe i koji će i dalje raditi s njima. Najbolji među njima, odnosno najdarovitiji, bit će potom upućeni u Centar za izvrsnost, gdje će s njima dalje raditi profesori i mentori. Vjerujemo da će taj rad po školama započeti tijekom ove godine, u Centru tijekom iduće jeseni – zaključio je Kobašević.