Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
sanirano požarište

Odlagalište otpada u Ogulinu opet u funkciji

otpad
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Oko 20 prostornih metara otpada zbrinuto je na odlagalištu Ilovac u Karlovcu, no od danas za tim više nema potrebe

Komunalni otpad Grada Ogulina od četvrtka će se ponovno moći odvoziti na Odlagalište Sodol, jer je inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i energetike ustanovila da je požarište, nakon prošlotjednog požara, sanirano, a obavljeno je i preslagivanje otpada, doznaje Hina u srijedu u ogulinskoj gradskoj upravi.

Požar odlagališta otpada buknuo je prije tjedan dana. Ugašen je tijekom vikenda uz pomoć kiše, ali je u ponedjeljak još tinjalo nekoliko žarišta u dubini smetlišta, te se otpad morao presložiti, na čemu su s teškim građevinskim strojevima radili djelatnici tvrtke Stambeno komunalno gospodarstvo i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Ogulin i DVD-a Ogulin.

U međuvremenu je, kaže gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, oko 20 prostornih metara otpada zbrinuto na odlagalištu Ilovac u Karlovcu, no od danas za tim više nema potrebe.

Problem gospodarenja otpadom time nije riješen; samo odlagalište je ponovno otvoreno za deponiranje otpada, no tek treba obaviti sanaciju tog odlagališta, prije svega pripremiti dokumentaciju i dozvole, jer je unatrag deset godina postojeća dokumentacija prestala važiti, a regionalno odlagalište Babina gora nije izgrađeno, rekao je Domitrović, Najavio je za idući tjedan sastanak na tu temu u Fondu za Zaštiti okoliša u Zagrebu.

Planirana sanacija odlagališta, prema gradonačelnikovim riječima, ne bi podrazumijevala zatvaranje Sodola, već mogućnost sigurnijeg korištenja za okoliš, što je investicija od oko 15 milijuna kuna.