Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
promjena odluke

Odlagalište Sodol ipak se ne zatvara

Foto: Grad Ogulin
Svima njima bi se cijena zbrinjavanja otpada drastično povećala jer bi otpad morali voziti na CGO Marišćina u Rijeci ili još i dalje

Narodne novine su 9. siječnja objavile Odluku Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojom se definira redoslijed zatvaranja odlagališta u Republici Hrvatskoj.

Ovom odlukom se većina odlagališta u Republici Hrvatskoj zatvara. Međutim, na zadovoljstvo građana Grada Ogulina i okolice među njima nije i odlagalište Sodol koje će ostati otvoreno do pokretanja CGO Babina Gora.

Ogulin Ogulin Raspušteno Gradsko vijeće, novi izbori u ožujku i stajat će 250.000 kuna

Da se Sodol našao na listi odlagališta koja se zatvaraju, kako je bilo planirano prvotnim planom, otpad iz Ogulina bi se morao odvoziti u Rijeku na CGO Marišćina, što bi koštalo između 150 i 200 eura po toni, a to znači da bi se građanima računi za odvoz otpada povećali barem dvostruko u odnosu na sadašnje nove cijene.

Zatvaranje odlagališta Sodol najavio je ministar Tomislav Ćorić najavljeno još u siječnju prošle godine, na sastanku s čelnicima gradova i općina Karlovačke županije održanom u Karlovcu. Odmah nakon tog sastanka gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović je poduzeo niz aktivnosti kako do toga ne bi došlo, što je u konačnici urodilo plodom.

znanost i obrazovanje Skup speleologa Hrvatske - Istraživači 21. stoljeća

Gradonačelnik je održao niz sastanaka s projektantima, inspektorima te u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, u Ogulinu i u Zagrebu. Upućeni su brojni dopisi Fondu, ministarstvu i ministru Tomislavu Ćoriću kojima su se obrazlagali nužnost da se odlagalište Sodol zadrži i posljedice ako se ono zatvori.

Naime, na ovo odlagalište svoj otpad ne odlažu samo žitelji Ogulina, već i susjednih općina Josipdola, Saborskog i Plaškog, a nakon zatvaranja drugih odlagališta u Republici Hrvatskoj za očekivati je da će se broj korisnika, općina i gradova koji će otpad dovoziti ovamo, još povećati. Svima njima bi se cijena zbrinjavanja otpada drastično povećala jer bi otpad morali voziti na CGO Marišćina u Rijeci ili još i dalje.

Ogulin Obrana od poplava u Ogulinu Ove godine čiste Đulin ponor, iduće grade branu

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i ministar Tomislav Ćorić prepoznali su značaj ovog odlagališta i gradonačelnikove argumente. Na zadovoljstvo gradske vlasti i žitelja Ogulina i okolice izmijenili su prvotni plan te su odlagalištu Sodol odlučili dozvoliti nastavak rada.